Σουηδία: Συρρίκνωση της οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ
Shutterstock
Shutterstock

Σουηδία: Συρρίκνωση της οικονομίας βλέπει ο ΟΟΣΑ

Ο υψηλός πληθωρισμός αλλά και η αύξηση των επιτοκίων φέρνουν ύφεση στην οικονομία της Σουηδίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Η Σουηδία τα πήγε σχετικά καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όμως η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν την κατάσταση. Τα σουηδικά νοικοκυριά είναι από τα πιο υπερχρεωμένα στην Ευρώπη, ενώ πολλά έχουν υποθήκες με κυμαινόμενο επιτόκιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας οδηγούν γρήγορα σε υψηλότερο κόστος.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε σε έρευνα για τη σουηδική οικονομία ότι αναμένει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,3% φέτος και θα αυξηθεί μόνο κατά 1,4% το 2024.

«Η οικονομία της Σουηδίας βρίσκεται υπό νέα πίεση μετά τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και την ργαλειοποίηση της ενέργειας ως όπλο» ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά αυξήσεων για να αφήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο 3,5% στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της, από μηδέν στις αρχές του 2022. Έχει προβλέψει άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας είτε τον Ιούνιο είτε τον Σεπτέμβριο.

Τα δάνεια εμπορικών ακινήτων ανέρχονται περίπου στο 18% των συνολικών τραπεζικών δανείων, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στον ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις έβλαψαν την ικανότητα της Σουηδίας να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού μείωσε τους φόρους στα καύσιμα, αύξησε τις φοροαπαλλαγές για όσους οδηγούν στη δουλειά τους, τερμάτισε τις νέες επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα και χαλάρωσε τις απαιτήσεις για την ποσότητα βιοκαυσίμου που πρέπει να προστίθεται στο ντίζελ και τη βενζίνη.

«Οι πρόσφατες αλλαγές πολιτικής έχουν πιθανότατα θέσει τον στόχο για το 2030 εκτός βεληνεκούς, εκτός αν εφαρμοστούν νέες φιλόδοξες πολιτικές», δήλωσε ο ΟΟΣΑ.