Σε ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία
shutterstock
shutterstock

Σε ύφεση εισήλθε η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, εισερχόμενη έτσι σε ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν την Πέμπτη.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν μειώθηκε κατά 0,3% για το τρίμηνο, όταν διορθώθηκε για τις επιδράσεις των τιμών και του ημερολογίου, έδειξαν τα στοιχεία. Αυτό ακολουθεί μείωση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.

 

Μια προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και ότι η Γερμανία παρακάμπτει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση μετά από προσαρμογές τιμών, εποχικές και ημερολογιακές προσαρμογές.

Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξαν επίσης θετικές συνεισφορές από το εμπόριο.