Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας: Οι έξι τομές που μεταμορφώνουν το εργασιακό τοπίο και αλλάζουν τα δεδομένα

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας: Οι έξι τομές που μεταμορφώνουν το εργασιακό τοπίο και αλλάζουν τα δεδομένα

Ανατροπές στον χώρο εργασίας φέρνει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή προς την ευελιξία της εργασίας και την ψηφιοποίηση. Από διευθετήσεις χρόνου μέχρι ψηφιακές διαδικασίες και νέες μορφές απασχόλησης, οι αλλαγές στη νομοθεσία προκάλεσαν ήδη αντιδράσεις τόσο από τους κοινωνικούς εταίρους όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν ότι οι επερχόμενες αλλαγές έρχονται για να ενισχύσουν τη συμμετοχή των εργαζομένων, ιδιαίτερα των νέων και των γονέων, και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ειδικά στους κλάδους με εποχικότητα που αξιοποιούν σε μεγαλύτερο βαθμό τα ευέλικτα ωράρια.

Ποια είναι τα «σημεία-κλειδιά» των αλλαγών

1. Ευέλικτη διευθέτηση εργασιακού χρόνου και τετραήμερη εργασία
Μία από τις πλέον σημαντικές καινοτομίες αποτελεί η δυνατότητα για εργασία σε τετραήμερη εβδομάδα ή/και ετήσια διευθέτηση ωρών. Αυτό σημαίνει πως υπό τη συναίνεση του εργαζομένου, ο εργασιακός χρόνος μπορεί να διαμορφωθεί με τρόπο που να περιλαμβάνει εργασίας σε έως 10 ώρες την ημέρα, με αντιστάθμισμα τα ανάλογα ρεπό ή μειωμένο ωράριο εργασίας τις υπόλοιπες ημέρες της περιόδου. Η διευθέτηση αυτή μπορεί να γίνεται τόσο εβδομαδιαία όσο και σε ετήσια βάση, προσδίδοντας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους μεγαλύτερη ευελιξία.

2. Επέκταση της 13ωρης εργασίας σε έναν εργοδότη
Η δυνατότητα αυτή, που μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για εργασία σε δύο εργοδότες, επεκτείνεται και στον έναν, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες περί ανάπαυσης και ο συνολικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας, που δεν πρέπει να ξεπερνά τις 40 ώρες. Αυτό δίνει περισσότερη ευελιξία σε κλάδους με εποχική ή διαλείπουσα εργασία, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

3. Fast‑track διαδικασίες πρόσληψης και απολύσεων
Με μια απλή ηλεκτρονική φόρμα, οι εργοδότες θα μπορούν να προβαίνουν σε άμεσες προσλήψεις και αποχωρήσεις, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Οι διευκολύνσεις αυτές θα ισχύουν κυρίως στους τομείς που πλήττονται περισσότερο από την ανάγκη για ευελιξία, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και η ναυτιλία.

4. Ψηφιοποίηση και κατάργηση έντυπων εγγράφων
Όλα τα εργασιακά έγγραφα, όπως τα βιβλία αδειών και οι πίνακες προσωπικού (Ε11, Ε4) θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, και θα μετατραπούν σε ψηφιακές μορφές μέσω του συστήματος Εργάνη ΙΙ. Αυτό επιτρέπει τη διαχείριση από κινητό, την άμεση ενημέρωση και την καθημερινή παρακολούθηση από εργαζόμενους και εργοδότες.

5. Νομιμοποίηση της παράλληλης απασχόλησης
Μια σημαντική μεταρρύθμιση είναι ότι καταργείται η προηγούμενη απαγόρευση για εργασία σε δύο εργοδότες. Οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να εργάζονται ταυτόχρονα σε δύο θέσεις, τηρώντας τα χρονικά όρια ανάπαυσης και εργασίας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο σε νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης.

6. Νέες μορφές άδειας και υποστήριξη οικογενειακών αναγκών
Δίνεται η δυνατότητα «σπασμένης» καλοκαιρινής άδειας, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διαμοιράσουν τον χρόνο άδειας τους σε δύο ή περισσότερα τμήματα, διευκολύνοντας την προσωπική και οικογενειακή ζωή. Επιπλέον, η νομοθεσία απλουστεύει τις διαδικασίες για γονείς και άτομα με αναπηρία, προβάλλοντας την ανάπτυξη ευέλικτων και προσωποποιημένων μορφών άδειας και υποστήριξης.

Οι πρώτες αντιδράσεις από τους κοινωνικούς εταίρους

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις φιλοδοξούν να φέρουν μια πιο ευέλικτη, ανταγωνιστική και ψηφιακή αγορά εργασίας, όπου η εργασιακή ευελιξία θα συμβαδίζει με την αποτελεσματικότητα και την ψηφιοποίηση των εργασιακών διαδικασιών. Ωστόσο, οι κοινωνικοί εταίροι και οι εργαζόμενοι εκφράζουν σαφείς ανησυχίες. Η ΓΣΕΕ προειδοποιεί ότι η ευελιξία ενδέχεται να αποδυναμώσει τις συλλογικές συμβάσεις και να δημιουργήσει πιο επισφαλείς μορφές εργασίας, ενώ υποστηρίζει ότι απαιτείται αυστηρός έλεγχος και μεγαλύτερη εποπτεία. Από την πλευρά τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις φαίνεται πως χαιρετίζουν τις αλλαγές ως βήμα προς την απλοποίηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επισημαίνοντας ότι θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε οικονομικές και εποχικές ανάγκες.