ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1989η
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021

ΓΔ: 891,69 6,92 (0,78 %)

Τζίρος: 69,94 εκατ. €   RT

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος υπενθυμίζουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα

Νέο μήνυμα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις προτού αρχίσει η σοβαρή συζήτηση για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους έστειλε το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «Καθημερινής» στην Ουάσιγκτον, Κατερίνας Σώκου, ο υφυπουργός Nathan Sheets ουσιαστικά διαμήνυσε ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας για την εφαρμογή κρίσιμων αλλαγών στην αγορά εργασίας, ζήτημα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τόνισε ότι κατ'' αυτόν τον τρόπο θα δρομολογηθεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο, κάτι που σταθερά επιθυμεί η Ουάσιγκτον, και συνεπώς θα εξασφαλιστεί η σημαντική τεχνική συνεισφορά του Ταμείου στο θέμα του χρέους.

Ο κ. Sheets συμπεριέλαβε μάλιστα στις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις και το ασφαλιστικό, μέτωπο όπου το ΔΝΤ ζητά μείωση συντάξεων, ενώ στον αντίποδα η ελληνική κυβέρνηση απαντά ότι το θέμα έχει κλείσει με το νόμο Κατρούγκαλου.

«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό […] Αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών.

Η τοποθέτηση του κ. Sheets έρχεται εν μέσω πληροφοριών ότι πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφτεί την Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου, με το Μέγαρο Μαξίμου να ελπίζει ότι ο πλανητάρχης θα πραγματοποιήσει παρέμβαση υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Οι δηλώσεις Sheets ουσιαστικά απηχούν την τοποθέτηση του προϊστάμενού του, υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στα τέλη Σεπτεμβρίου ουσιαστικά διαμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Με τις δηλώσεις του κ. Sheets παράλληλα επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον είναι υπέρ της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μολονότι ο οργανισμός έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα προσφέρει νέα δάνεια στη χώρα μας εάν δεν υλοποιηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα αλλά και εάν οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχτούν βαθιές παρεμβάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Πηγή: skai.gr