ΠΟΥ - ΕΤΕπ: Μνημόνιο συνεργασίας για την υγεία

ΠΟΥ - ΕΤΕπ: Μνημόνιο συνεργασίας για την υγεία

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στο πλαίσιο συμφωνίας πέντε σημείων για την αντιμετώπιση προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας υγείας του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η υπογραφή του μνημονίου, έγινε από τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του Οργανισμού για την πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά σε διαδικτυακή σύνδεση. Το μνημόνιο είχε ήδη υπογραφεί από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ.

Στο πλαίσιο της εμβάθυνσης των σχέσεων της Ε.Ε. με τον ΠΟΥ, την περασμένη Παρασκευή ενεργοποιήθηκε η δράση "ACT Accelerator" για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών στα απαραίτητα μέσα για πρόληψη, ιχνηλάτηση και θεραπεία από τον COVID-19.

Την ερχόμενη Δευτέρα, η Κομισιόν προχωρεί σε ευρεία διάσκεψη για την εξεύρεση κεφαλαίων προς επένδυση στην έρευνα εμβολίων.

Σε ότι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας ΠΟΥ - ΕΤΕπ, ο δρ Γκεμπρεγιέσους ανέλυσε τα πέντε σημεία συνεργασίας που περιλαμβάνονται στη χρηματοδότηση που θα προκύψει είτε με δανεισμό είτε με δωρεές προς τον Οργανισμό:

1. Η συνεργασία θα αφορά ένα νέο Fund από την Ευρώπη για την ελονοσία, για την διόρθωση αστοχιών σε ότι αφορά την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου, φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων για την ασθένεια. Παρότι οι θάνατοι έχουν μειωθεί στο μισό από το 2000, εντούτοις η πρόοδος περιορίζεται τα τελευταία χρόνια και με την πανδημία του κορονοϊού, τα προγράμματα ελέγχου της νόσου μπορούν να ανατραπούν. Και αυτό τη στιγμή που πέρυσι οι Ομάδες εργασίας κατά της εξάλειψης της ελονοσίας τόσο από τον ΠΟΥ, όσο και από το Lancet, συμφωνούν ότι χρειάζονται νέα μέσα προκειμένου να γίνει εφικτό το όνειρο της εξάλειψης της νόσου.

2. Οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων αντιβακτηριδιακών θεραπειών. Η αντίσταση στα αντιβιοτικά, είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις υγείας των καιρών μας, απειλεί την ιατρική πρόοδο που έχει γίνει εδώ και έναν αιώνα με κίνδυνο να μείνουμε ανυπεράσπιστοι από λοιμώξεις που παλαιότερα μπορούσαν να θεραπευτούν εύκολα.

Οι επενδύσεις στα αντιβιοτικά συνεχίζουν να μειώνονται, μικρές φαρμακευτικές εταιρίες παραγωγής αντιβιοτικών χρεοκόπησαν το 2019, εξαιτίας του μικρού περιθωρίου κέρδους από τα νέα αντιβιοτικά.

Ελάχιστα αντιβιοτικά βρίσκονται υπό ανάπτυξη και τα περισσότερα από αυτά δίνουν ελάχιστο επιπλέον όφελος έναντι των θεραπειών που ήδη υπάρχουν και ακόμη λιγότερα στοχεύουν στα πιο επικίνδυνα και ανθεκτικά μικρόβια.

Η συνεργασία ΠΟΥ - ΕΤΕπ θα εστιαστεί στην επένδυση για ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών για παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται σε προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και σχετικούς κοινωνικούς εταίρους.

3. Η συνεργασία θα στοχεύσει στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τη δημιουργία ανθεκτικών συστημάτων υγείας. Η κρίση του COVID-19 κατέδειξε ότι ακόμη και τα πιο εξελιγμένα συστήματα υγείας με δυσκολία καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο γ.δ. του ΠΟΥ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο του ιού ο οποίος τώρα εξαπλώνεται γρήγορα σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία θα αφορά επενδύσεις σε υποδομές υγείας και επαγγελματίες υγείας σε 10 χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

4. Η συνεργασία αφορά και τη διερεύνηση πώς η ΕΤΕπ θα μπορούσε να υποστηρίξει το Σύστημα Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τον COVID-19, ώστε να διευκολύνει τη διανομή διαγνωστικών τεστ, εξοπλισμού ατομικής προστασίας και άλλων ιατρικών προμηθειών σε χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο.

5. Τέλος, θα μελετηθούν οι αποτυχίες της αγοράς σε άλλους τομείς της δημόσιας υγείας, και θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους η καινοτόμος χρηματοδότηση θα μπορούσε να συμβάλει στην υπέρβαση των επενδυτικών φραγμών και να αυξήσει την πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που σώζουν ζωές.

Καταλήγοντας ο δρ. Γκεμπρεγιέσους επεσήμανε ότι "όλοι οι δρόμοι πρέπει να οδηγούν σε καθολική κάλυψη υγείας και υγεία για όλους".