Πώς θα κινηθεί η Attica Συμμετοχών (με 175 εκατ. ευρώ στις μηχανές της)

Πώς θα κινηθεί η Attica Συμμετοχών (με 175 εκατ. ευρώ στις μηχανές της)

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου 

Με τον ορίζοντα... ανοικτό θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η διοίκηση της Attica Συμμετοχών, ύστερα από την υπερκάλυψη του ομολογιακού της δανείου, το οποίο της προσφέρει μια επιπλέον άνεση 175 εκατ. ευρώ για τις επόμενες κινήσεις της.

Η δημόσια προσφορά έληξε χθες και η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε έφτασε το επίπεδο των 375,6 εκατ. ευρώ, διαμορφώθηκε δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια της ζήτησης, καταγράφοντας και το υψηλό ενδιαφέρον για την έκδοση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας που εκδόθηκε αργά χθες:

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 3,40%, το επιτόκιο των Ομολογιών σε 3,40% και η τιμή διάθεσης των Ομολογιών σε €1.000 εκάστη, ήτοι 100% της ονομαστικής αξίας της.

Οι Ομολογίες κατανεμήθησαν ως εξής: α) 117.000 Ομολογίες (66,86% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθησαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 58.000 Ομολογίες (33,14% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθησαν σε Ειδικούς Επενδυτές.

Πέραν της ελκυστικής απόδοσης, στην επιτυχία της έκδοσης συνέβαλαν άλλοι δύο λόγοι. Πρώτον ότι το ομόλογο αναμένεται να έχει μία ολόκληρη πενταετία διάρκειας (καθώς δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής) στην οποία θα συντηρεί την απόδοσή του. Κάτι που καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές σε μία περίοδο που τα επιτόκια παραμενουν σε χαμηλά επίπεδα και αναμένεται να αποκλιμακωθούν περισσότερο. Δεύτερον ότι το ομόλογο συνδέεται με επμράγματες εξασφαλίσεις, και εν προκειμένω τέσσερα πλοία της ακτοπλοϊκής, η αξία των οποίων υπερκαλύπτει την ονομαστική αξία του ομολόγου.

Για την αγορά βέβαια, ιδιαίτερη σημασία έχει και η "αξία” του ακτοπλοϊκού ομίλου  με την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, την παρουσία της στην Αδριατική και σε άλλα μέτωπα (Ισπανία και Μαρόκο), στοιχεία που την κατατάσσουν στις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές της Ευρώπης. Και επιπλέον, τον στόλο των 31 πλοίων που σχηματίστηκε μετά την ενσωμάτωση της Hellenic Seaways, και η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 665 εκατ. Ευρώ.

Η εξασφάλιση των 175 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό, ανοίγει εκ των πραγμάτων την “επόμενη ημέρα” για την Attica, με τη διοίκηση να έχει πλέον τα χέρια της λυμένα σε αρκετά μέτωπα, που περιλαμβάνουν, τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στα περιβαλλοντικά δεδομένα, και κυρίως την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κεντρικός σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή παλαιότερου δανεισμού, τη διάθεση περίπου 26 εκατ. ευρώ για την αγορά και εγκατάσταση scrubbers (σ.σ. Πρόκειται για εξειδικευμένο εξοπλισμό για τον έλεγχο αέριων εκπομπών και ειδικά όξινων αερίων), ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους μέχρι 50 εκατ. θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή του παλαιότερου δανεισμού (σ.σ.: οι υποχρεώσεις της Attica βρίσκονται στο επίπεδο των 350 εκατ. ευρώ) ίσως το πλέον ενδιαφέρον να αφορά τη στάση της διοίκησης στην υπόθεση του ομολογιακού δανείου αξίας 142,5 εκατ. ευρώ που είχε αγοράσει το 2014 από την Eurobank το αμερικανικό fund Fortress.

Τo Fortress το οποίο την προηγούμενη τριετία συνδέθηκε με τις επιχειρηματικές εξελίξεις και το εγχείρημα για την πώληση της Attica, διατηρούσε μέχρι πρότινος δύο δάνεια της εισηγμένης και βρισκόταν σε στενή συνεργασία μαζί της. Ωστόσο, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της ναυτιλιακής, η κίνηση του Fortress να μετατρέψει το πρώτο εκ των δανείων αυτών σε μετοχές, η Attica επέλεξε στα τέλη του περασμένου έτους, να το εξαγοράσει, καταβάλλοντας συνολικά 105,4 εκατ. ευρώ.

Πλέον, το ερώτημα είναι ποια στάση θα ακολουθήσει και για το δεύτερο ομολογιακό των 142,5 εκατ. ευρώ, με δεδομένο ότι η λήξη του είναι προσδιορισμένη για τον προσεχή Οκτώβριο. Βρίσκεται δηλαδή “κοντά”. Μία κίνηση σε σχέση με το δάνειο αυτό ενδεχομένως και να σηματοδοτήσει μια πλήρη “απεξάρτηση” από το Fortress, ώστε η ακτοπλοϊκή, μαζί με την μητρική της MIG, να σχεδιάσει σε νέο χάρτη και να βάλει “πλώρη” για μια διαφορετική επόμενη μέρα.

Σημειώνεται πως η Attica είναι μέλος του Marfin Investment Group (MIG Shipping με ποσοστό 69,08% του μετοχικού κεφαλαίου και MIG με ποσοστό 10,31%), ενώ ποσοστό 11,84% ελέγχει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία με τη σειρά της ελέγχει και τη MIG. Πρόκειται δηλαδή για ένα επιχειρηματικό σχήμα για το οποίο η διαδικασία των αποφάσεων είναι σύνθετη.

Η διοίκηση των Κυριάκου Μάγειρα και Σπύρου Πασχάλη, απολαμβάνει ωστόσο της πλήρους εμπιστοσύνης της “μετοχικής ιεραρχίας”. Δεν είναι τυχαίο, ότι μετά το «ναυάγιο» στο παρ'' ολίγον deal της πώλησης στο σχήμα Fortress - Goldman Sachs, πέρυσι, προχώρησε σε αρκετούς κύκλους επαφών σε αναζήτηση πιθανών συμμαχιών, έχοντας με τον τρόπο αυτό καταγράψει και ένα χάρτη πιθανών κινήσεων.

Πλέον, με την άνεση που της προσφέρει η επιτυχία της ομολογιακής έκδοσης θα αποφασίσει και αν θα συνεχίσει τον “μοναχικό” πλου, ή εάν θα ανοίξει και πάλι το ενδεχόμενο πώλησης ή εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.