Politico: Η Ελλάδα στα πρόθυμα της καταστροφής

Politico: Η Ελλάδα στα πρόθυμα της καταστροφής

«Για μήνες όλα ήταν ήσυχα στο νότιο μέτωπο» αναφέρει δημοσίευμα του Politico για την Ελλάδα, το οποίο αναφέρει ωστόσο ότι το θέμα της Ελλάδας επιστρέφει ξανά.

«Οι εφημερίδες είναι και πάλι γεμάτες με τετριμμένες αναφορές στην ελληνική μυθολογία», αναφέρεται στο δημοσίευμα, το οποίο τονίζει ότι «η χώρα είναι στα πρόθυμα της καταστροφής», ενώ η κουβέντα περί Grexit δεσπόζει ξανά, τη στιγμή που το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μια κλωστή.

Με αναφορά σε άρθρο σχολιαστή των New York Times την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος σημείωνε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σαν μια βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το Politico τονίζει ότι είναι απίθανο να δούμε τελικώς μια έκρηξη από την πλευρά της χώρας.

Η Ελλάδα, σημειώνεται, αντιμετωπίζει ξανά μια στιγμή “do-or-die” με τους πιστωτές της, οι οποίοι θέλουν τη συμφωνία της χώρας για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. «Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, προκαλώντας ένας θεός ξέρει τι... Και, ναι, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα καταβαραθρώνονται ακόμη μια φορά, με τους επενδυτές να είναι “νευρικοί”», σημειώνεται.

Ωστόσο, παρά τον θόρυβο που υπάρχει, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή, εάν η ιστορία είναι ο οδηγός, αναφέρεται.

«Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μαζευτούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ελληνική “κατάσταση”, όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό που διανύει τώρα την έβδομη χρονιά του», συμπληρώνεται ενώ τονίζεται ότι πήρε στους Συμμάχους λιγότερο καιρό για να νικήσουν τον Χίτλερ στον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Αναλόγως με τη μέτρηση του καθενός, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης...», τονίζεται, ενώ γίνεται αναφορά σε αμέτρητα σημεία καμπής, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει αποτραπεί η οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, με την Ευρώπη και το ΔΝΤ να έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ελλάδος.

«Εάν υπάρχει ένα πράγμα που η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις τους, τελικά λυγίζει στις απαιτήσεις των πιστωτών», αναφέρει ο αρθρογράφος.

Ο λόγος είναι απλός: Δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η λιτότητα στην Ελλάδα, το να παραμένει η χώρα στο ευρώ είναι καλύτερο από το να συντριβεί εκτός του ενιαίου νομίσματος, μια σκληρή πραγματικότητα που έχει αποδεχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων.

Στο άρθρο τονίζεται η σημασία που δίνει το ΔΝΤ στη Γερμανία, με την καγκελάριο της χώρας, Angela Merkel να κάνει σαφές από την αρχή του ξεσπάσματος της κρίσης ότι η έγκριση της διάσωσης από τη Γερμανία εξαρτάται από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Άλλωστε αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που επέτρεπε στη Merkel να έχει την υποστήριξη των δικών της βουλευτών για τα ελληνικά πακέτα βοήθειας. Γι΄ αυτό αναφέρεται ότι η συμφωνία σχετίζεται κυρίως με τις σχέσεις Γερμανίας – ΔΝΤ, παρά της Ευρώπης ή της Ελλάδας.

Με τη Merkel να αντιμετωπίζει μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία τους επόμενους μήνες, θα επιχιερήσει να βγάλει την Ελλάδα από τα πρωτοσέλιδα ων εφημερίδων. Το ίδιο ισχύει και για την ολλανδική κυβέρνηση, με τις εκλογές στη χώρα να έχουν οριστεί για τον επόμενο μήνα.

Τελικώς, η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα δεν σχετίζεται με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με κάτι πιο πεζό- την πολιτική...