Πειραιώς: Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε τρόφιμα και εμπορεύματα

Πειραιώς: Πώς θα κινηθούν οι τιμές σε τρόφιμα και εμπορεύματα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι έχουν βρεθεί οι τιμές των σημαντικότερων προϊόντων τον Αύγουστο όπου εντός του μήνα ή συνολικά στο θερινό τρίμηνο, διόρθωσαν για εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο ή τα βιομηχανικά μέταλλα, ενώ ανακόπηκε η ορμή του πολυετούς ράλι στα αγροτικά προϊόντα.

Το καλοκαίρι, οι πληθωριστικές τάσεις στα καύσιμα και η ώθηση από το μακροχρόνιο τριετές ράλι στα αγροτικά προϊόντα, συγκρούστηκαν με τις ανησυχίες για ύφεση και μειωμένη ζήτηση, όπως και με τις προθέσεις των Κεντρικών Τραπεζών να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια για να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια παρά τη θερινή ανάπαυλα, γιατί πλήθος παραγόντων ευνοούν τη συνέχιση της ανόδου των τιμών σε βασικά εμπορεύματα, δηλαδή τα καύσιμα και τα αγροτικά προϊόντα, όπως προκύπτει από το μηνιαίο report του τμήματος Ανάλυσης της Τράπεζας Πειραιώς.

Επιπλέον, ο δείκτης δολαρίου δηλαδή το δολάριο σε σχέση με το ευρώ και τα 5 άλλα σημαντικά νομίσματα, (γιεν λίρα Αγγλίας, ελβετικό φράγκο κορόνα και δολάριο Αυστραλίας), συνεχίζει να ανεβαίνει βαραίνοντας τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με το ευρώ να συμμετέχει περισσότερο από 57% στο δείκτη αυτό.

Το σιτάρι ηγείται στην ανοδική τάση

Ζωτικής σημασίας για τη συνέχεια στις τιμές των αγροτικών προϊόντων θα παίξει το σιτάρι, όχι μόνον γιατί σημείωσε τη μεγαλύτερη διόρθωση από όλα τα αγροτικά προϊόντα κατά το θερινό τρίμηνο, υποχωρώντας 30% αλλά και γιατί με την ανοδική του αντίδραση κέρδισε μόλις 4,58% τον Αύγουστο διατηρώντας όμως κέρδη 14,60% από την αρχή του έτους.

Επιπλέον, το σιτάρι έχει ηγετική παρουσία στις τιμές των σιτηρών και θα επηρεάσει με την πορεία του και τα άλλα προϊόντα. Σε τριμηνιαία βάση το καλαμπόκι υποχώρησε κατά 13,60% για παράδειγμα, όμως τώρα δείχνει ισχυρότερο στο ράλι από το σιτάρι.

Κατά το θερινό τρίμηνο, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (S&P), υποχώρησε κατά 21,22%, ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων κατά 15,95% και ο δείκτης ενέργειας κατά 11,55%.

Ο δείκτης ενέργειας (S&P), παρέμεινε πτωτικός και τον Αύγουστο, ενώ αντίθετα ο δείκτης αγροτικών προϊόντων σημείωσε άνοδο 8,60% κρατώντας κέρδη 12,07% από την αρχή του χρόνου.

Ο δείκτης των βιομηχανικών μετάλλων ωστόσο είναι αρνητικός πλέον από την αρχή του έτους, χάνοντας 12,66%.

Από τα προϊόντα που ενδιαφέρουν τους Έλληνες αγρότες, το βαμβάκι επανήλθε τον Αύγουστο με κέρδη 22,15% αλλά υποχωρεί συνολικά 12% στο τρίμηνο, διατηρώντας όμως κέρδη 20% και πλέον από την αρχή του έτους.

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στα εμπορεύματα

Σύμφωνα με το σχόλιο της Πειραιώς, κέρδη κατέγραψαν οι μετοχικές αγορές σε μηνιαίο επίπεδο τον Αύγουστο (S&P500 +4,45%, MSCIEM +0,15%), καθώς η υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, απομάκρυνε το ενδεχόμενο για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, με τα επιμέρους οικονομικά στοιχεία να παραμένουν αρκετά θετικά, ιδίως στην αγορά εργασίας.

Στην Ευρωζώνη, ο ιστορικά υψηλός πληθωρισμός που υποχρέωσε την ΕΚΤ να μπει σε τροχιά αύξησης επιτοκίων, οι ιδιαίτερα υψηλές ενεργειακές τιμές και η αβεβαιότητα για επαρκή διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, άσκησαν επιπρόσθετη πίεση στην οικονομική δραστηριότητα η οποία αποτυπώθηκε στην εξέλιξη των πρόδρομων επιχειρηματικών δεικτών.

Άνοδο σημείωσαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων συνολικά, με το βαμβάκι, το καλαμπόκι, τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόγια να πρωταγωνιστούν, με τη ζήτηση να ενισχύεται, παρά την ενίσχυση του δολαρίου και των ανησυχιών για επιβράδυνση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, η συνέχιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδέχεται να συνεχίσουν να λειτουργούν υποστηρικτικά των τιμών τους. Συγκριτικά μειωμένες είναι οι πιθανότητες (60% από 86%) στις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ για πιθανή συνέχιση του φαινομένου La-Ninia, το προσεχές διάστημα.

Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές στο βαμβάκι και τον χυμό πορτοκαλιού

Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω, καθώς και τη συνέχιση του πολέμου, ο κλάδος των σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι) προβλέπεται να ευνοηθεί μεσοπρόθεσμα, ωστόσο μια κλιμάκωση στο εμπορικό ζήτημα ΗΠΑ-Κίνας πιθανά να πιέσει πτωτικά την τιμή της σόγιας.

Η περιορισμένη παραγωγή και τα χαμηλά αποθέματα χυμού πορτοκαλιού πιθανά να ευνοήσουν την τιμή του, παρά τη μειωμένη ζήτηση, κάτι το οποίο αναμένεται και για το βαμβάκι, με τους επενδυτές να προσπαθούν να σταθμίσουν τις προοπτικές ζήτησης σε μια πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση.

Στο διάστημα του μήνα, ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σημείωσε σημαντική άνοδο (+8,60%) σε σχέση με τον δείκτη των εμπορευμάτων (+1,34%). Καταλύτης της παραπάνω κίνησης πιθανά να ήταν η ενίσχυση της ζήτησης, κυρίως από την Κίνα.

Αν και συνολικά τα εμπορεύματα παραμένουν ακριβά εξαιτίας της Fed και του ενισχυμένου δολαρίου, επιπλέον παράγοντες όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και μια νέα ένταση στις Ρωσοουκρανικές σχέσεις, δύναται να εντείνουν τις θετικές τους αποδόσεις.

Σε ανασταλτικούς παράγοντες πιθανά να εξελιχθούν, οι προοπτικές για πιθανή μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς και μια κλιμάκωση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.