Παρά τη νίκη Ιμάμογλου, η Τουρκία κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων

Παρά τη νίκη Ιμάμογλου, η Τουρκία κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων

Η νίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει μπροστά του άλλες εκλογές μέχρι το 2023. Αυτό σημειώνει σε σημερινή της ανάλυση η Capital Economics, τονίζοντας παράλληλα ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των ανορθόδοξων πολιτικών, ενώ ο Ιμάμογλου είναι απίθανο να φέρει τόσο γρήγορα αλλαγή σε εθνικό επίπεδο.

Ο Ερντογάν επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία τη μη συμβατική του αντίληψη περί χαμηλών επιτοκίων για να καταπολεμηθεί ο πληθωρισμός, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας δείχνει να... μπερδεύει τα όρια μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Όπως τονίζει η Capital Economics, ο Ιμάμογλου θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Κωνσταντινούπολης, με τον προϋπολογισμό της τουρκικής μεγαλούπολης να αντιστοιχεί στο 1% του εθνικού ΑΕΠ. Όμως θα είναι πολύ δύσκολο όχι μόνο να επηρεάσει την εθνική πολιτική αλλά ακόμη και να εφαρμόσει στο ακέραιο τη δική του ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το κόμμα του Ερντογάν ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο.

Στο ίδιο πλαίσιο, μελέτη της EBRD δείχνει ότι οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας τείνουν να μην χρηματοδοτούν περιφέρειες που ελέγχει η αντιπολίτευση, την ώρα που οι κίνδυνοι για την τουρκική οικονομία παραμένουν. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σχετίζεται με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ με φόντο τους S-400. Ο Ερντογάν ελπίζει να καταλήξει σε συμβιβασμό με τον Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του G20 που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στην Οζάκα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα, όμως, με την Capital Economics, η ιστορία έχει δείξει ότι και μόνο ο φόβος για νέες κυρώσεις μπορεί να οδηγήσει επενδυτές να «τραβήξουν» κεφάλαια από τη χώρα με φόντο τον κίνδυνο μιας νέας νομισματικής κρίσης. «Ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει βελτιωθεί σημαντικά από πέρσι, το τεράστιο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας καθιστά ευάλωτη τη λίρα σε έντονες διακυμάνσεις όταν μειώνεται η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων», υπογραμμίζει ο οίκος. 

Κ. Μαριόλης