P. Moscovici: Πιστεύω η ελληνική κρίση είναι πίσω μας

P. Moscovici: Πιστεύω η ελληνική κρίση είναι πίσω μας

«Πιστεύω πως η ελληνική κρίση βρίσκεται πίσω μας», δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση του Μνημονίου, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTele, ο κ. Moscovici τόνισε πως αυτό που χρειάζεται είναι Ελλάδα και δανειστές να παραμείνουν «στην ενάρετη πορεία» και την «γραμμή επιτυχίας» που έχουν υιοθετήσει από το καλοκαίρι, σε μία έμμεση έκκληση για συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πάγια θέση των πιστωτών ότι το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα χρειάζεται μεταρρύθμιση, τη στιγμή που το ασφαλιστικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

P. Moscovici: Μείωση φορολογίας, αν καταπολεμήστε την φοροδιαφυγή

Νωρίτερα, ανοιχτό άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, P. Moscovici, το ενδεχόμενο μείωσης του φορολογικού βάρους για τους εργαζομένους αν η Ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά την φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

Σε απάντησή του σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Moscovici δήλωσε πως η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη τονίζοντας πως τα περιθώρια για την μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν, καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίσουν να παράγουν απτά αποτελέσματα.

Ο κ. Moscovici τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη με την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ο κ. Παπαδημούλης, είχε θέσει με ερώτησή του προς την Επιτροπή το ζήτημα της μείωσης της φορολογίας των μισθωτών ρωτώντας αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκόπευε να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων.

Ακολουθούν αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)       

 Θέμα:  Μελέτη ΟΟΣΑ για τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας

Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ για τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της μισθωτής εργασίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει τις υψηλότερες θέσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά καθαρού φορολογικού βάρους για τους εργαζόμενους, με το ατομικό καθαρό εισόδημα να επιβαρύνεται κατά 24,9%, ενώ το οικογενειακό εισόδημα με 2 τέκνα, κατά 28,7%.

Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και ο δείκτης της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών, ο οποίος περιλαμβάνει και τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργοδότες, αφαιρώντας ενδεχόμενες κοινωνικές παροχές από το Κράτος.

Στο συγκεκριμένο δείκτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις χώρες του ΟΟΣΑ (43,4%), με την επίδραση των κοινωνικών παροχών να είναι ουσιαστικά μηδενική.

Με δεδομένο ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία έχει ανάγκη από ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και σύγχρονο φορολογικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τα μεγαλύτερα εισοδήματα, τον συσσωρευμένο πλούτο και τα παραγόμενα κέρδη, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τη νόμιμη και παράνομη φοροδιαφυγή, ερωτάται η Επιτροπή:

-
Σκοπεύει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση;
-
Ποιες είναι οι προτάσεις της αναφορικά με τις απαραίτητες αλλαγές στο ελληνικό φορολογικό σύστημα, με στόχο τον δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών;
        

Απάντηση του κ. Moscovici

EL

E-006726/2015

Απάντηση του κ. Moscovici

εξ ονόματος της Επιτροπής

(22.12.2015)

Τα κράτη μέλη θεωρείται ότι έχουν περιθώριο να ελαφρύνουν τη φορολόγηση της μισθωτής εργασίας αν η φορολογική επιβάρυνση είναι σχετικά χαμηλή σε τουλάχιστον έναν από τους ακόλουθους τρεις τομείς: στους φόρους κατανάλωσης, στους περιοδικούς φόρους επί των ακίνητων ή στους περιβαλλοντικούς φόρους. Η Επιτροπή δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο του 2015 μια έκθεση στην οποία ανέλυε τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, ένα κράτος μέλος χρειάζεται ενδεχομένως να μειώσει τη συνολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας αν ο τεκμαρτός φορολογικός συντελεστής της εργασίας είναι σχετικά υψηλός σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ ή αν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας για τον μέσο μισθό είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Ο πίνακας 2.2 της έκθεσης δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ με βάση και τους δύο αυτούς ορισμούς, και το ζήτημα αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί δυνητική πρόκληση.

Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας έχει υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τα τελευταία έτη στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ο λόγος των φόρων προς το ΑΕΠ (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία έτη αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ των 28 και μεταξύ των χαμηλότερων της ζώνης του ευρώ. Η σημερινή δομή των εσόδων παρουσιάζει ελαφρώς μεγαλύτερη εξάρτηση από έμμεσους φόρους σε σύγκριση με τους άμεσους φόρους και τις κοινωνικές εισφορές.

Η μεταρρύθμιση των φορολογικών συστημάτων αποτελεί εθνική ευθύνη. Ωστόσο, η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη δίκαιη κατανομή της φορολογικής επιβάρυνσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015. Τα περιθώρια για τη μείωση των φόρων επί του εισοδήματος από την εργασία θα αυξηθούν καθώς οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας θα αρχίζουν να παράγουν απτά αποτελέσματα.