Όλο το σχέδιο της Intrakat για την ενέργεια

Όλο το σχέδιο της Intrakat για την ενέργεια

Με στόχο τα 2 GW στην επόμενη διετία,  έμφαση στα αιολικά παράκτια  πάρκα, την αποθήκευση και τα διμερή συμβόλαια η Intrakat φιλοδοξεί να κατακτήσει ηγετική θέση στην ενεργειακή αγορά των ΑΠΕ. 

Πρόθεση της Intrakat είναι να «συμμαχήσει» με στρατηγικό επενδυτή στον κλάδο της ενέργειας, με την «είσοδό» του στην Inkat Energy (εταιρεία spin off του Ομίλου, στην οποία έχει εισφερθεί ο κλάδος), όπως ανέφεραν χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat, Πέτρος Σουρέτης, και ο επικεφαλής της Inkat Energy, Λουκάς Λαζαράκης, κατά τη χθεσινή εκδήλωση υπογραφής της συμφωνίας με τη βελγική Parkwind για τη σύμπραξη τους στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. 

Η Intrakat που αποτελεί τον κατασκευαστικό και ενεργειακό βραχίονα ανάπτυξης της Intracom Holdings, θέτει σε εφαρμογή τον ενεργειακό της σχεδιασμό  αρχής γενομένης από τη συνεργασία με την Parkwind.  

Παράλληλα όπως δήλωσε ο Λούκας Λαζαράκης γενικός διευθυντής energy unit (τομέας Ενέργειας) Intrakat επόμενη κίνηση αποτελεί η είσοδος στρατηγικού επενδυτή πιθανότατα με πλειοψηφική συμμετοχή με στόχο τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης ΑΠΕ. 

Οι εκπρόσωποι του Ομίλου επισήμαναν πως σκοπός της συνεργασίας με έναν στρατηγικό εταίρο είναι η συνεισφορά του στη χρηματοδότηση του μεγάλου πλάνου ανάπτυξης που σχεδιάζει να υλοποιήσει η Intrakat μέσω της Inkat Energy. Όπως σημείωσαν, στις σχετικές επαφές που πραγματοποιούνται, οι πλέον προχωρημένες συζητήσεις γίνονται με ξένο fund, την BC Partners, οι οποίες όμως όπως σημειώθηκε έχουν αρκετό δρόμο ακόμη μέχρι να πάρουν τελική μορφή και εκτιμάται ότι πριν το Φθινόπωρο δεν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την επιλογή του χρηματοδοτικού σχήματος ο Λ. Λαζαράκης διευκρίνισε, ότι στρατηγική επιλογή ο επενδυτής να μην έχει long term τοποθέτηση, καθώς η Intrakat θέλει να διατηρήσει ευελιξία και να μπορεί να επανελέγξει την αγορά της ενέργειας σε επόμενη χρονική στιγμή. Γεγονός που σημαίνει ότι θέλει να έχει τη δυνατότητα επιλογών και διαχείρισης της δυναμικής που θα έχει αποκτήσει η εταιρεία μέσω του πλάνου της. 

Όπως ανέφερε ο κ. Σουρέτης, ο Όμιλος ακολουθεί στον κλάδο των ΑΠΕ ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης από τις υπόλοιπες εταιρείες, καθώς στη δραστηριοποίησή της είναι έντονος ο ρόλος του developer. Κάτι που σημαίνει ότι ένα σχετικά μεγάλο μέρος του «πράσινου» χαρτοφυλακίου που αναπτύσσει προορίζεται προς πώληση, με την Intrakat να διατηρεί ένα σημαντικό πάντως τμήμα του, το οποίο θα εισφέρει στην κερδοφορία του Ομίλου. 

Για την υλοποίηση της στρατηγικής συστάθηκε η INKAT Energy, 100% θυγατρική της Intrakat και αποτελεί το spin off του ομίλου στην ενέργεια και σε αυτήν έχουν ήδη εισφερθεί τα σημαντικότερα assets. 

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Λ. Λαζαράκης σημείωσε ότι η εισαγωγή στο ΧΑ αυτόνομα της νέας εταιρείας δεν είναι κάτι που εξετάζεται στην παρούσα στιγμή. 

Σήμερα η Intrakat διαθέτει 100 MW αιολικών αδειοδοτημένα, 100 MW με οριστικούς όρους σύνδεσης και 500MW τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η περιβαλλοντική αδειοδότηση και σε αναμονή για τους όρους σύνδεσης βρίσκονται 350ΜW φωτοβολταϊκά. 

 Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, θα έχει «ωριμάσει» ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1 GW μέχρι το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.  

Παράλληλα, η εταιρεία έχει λάβει άδειες για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος 500 MW, οι οποίες προορίζονται κυρίως για τη Βοιωτία, αλλά και για Δυτική Μακεδονία, την Εύβοια και τη Θράκη.  

Επίσης, η Intrakat μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει συνάψει την πρώτη μακροχρόνια συμφωνία πώλησης ενέργειας («πράσινο» PPA). Αν και δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την εταιρεία με την οποία θα υπογράψει το PPA, η διοίκηση φαίνεται από τα λεγόμενα ότι αυτή είναι προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς  τόνισε ότι οι πάροχοι δείχνουν προς το παρόν πιο ευέλικτοι σε ανάλογες συμφωνίες. 

Ο κ. Σουρέτης σημείωσε ότι η χώρα μας διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας, με τους εγχώριους παραγωγούς να συνάπτουν μακροχρόνιες συμφωνίες πώλησης με εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, πρώτα θα πρέπει να αποκατασταθεί η δυσαρμονία που υπάρχει ανάμεσα στο μεγάλο ενδιαφέρον για «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα μας και τους ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη υλοποίησή τους. 

Σημείωσε, δε, πως το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την αδειοδοτική απλοποίηση, που βρίσκεται στη Βουλή, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό το momentum και οι δημόσιες υπηρεσίες, που εμπλέκονται στην αδειοδότηση των έργων. 

Τέλος, ο κ.Λαζαράκης αναφερόμενος στο μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα και τη θέση τους στο ενεργειακό παζλ, σημείωσε ότι η στροφή στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ελλάδας και είναι απαραίτητη η επιτάχυνση των διαδικασιών, αναφερόμενος κυρίως στο σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται προ των πυλών και προαλείφεται να λύσει τα αδειοδοτικά και περιβαλλοντικά θέματα που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούν την αγορά ενέργειας.