Ο «Αστέρας» θα... φωτίσει τις αποκρατικοποιήσεις

Ο «Αστέρας» θα... φωτίσει τις αποκρατικοποιήσεις

Της Αντιόπης Σχοινά

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς θα είναι για το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και την κυβέρνηση η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Εθνικής Τράπεζας, ΤΑΙΠΕΔ και του προτιμητέου επενδυτή Jermyn Street Real Estate, για να προχωρήσει η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης, μετά τις χθεσινές εξελίξεις στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ.

Η πώληση του εμβληματικού συγκροτήματος είναι από τις συμβολικότερες ιδιωτικοποιήσεις για το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις για περιβαλλοντικούς κυρίως λόγους, και όχι τόσο για πολεοδομικούς.

Καλά πληροφορημένες πηγές του Liberal αναφέρουν ότι η επίτευξη της συμφωνίας θα έχει γίνει και γνωστοποιηθεί το αργότερο μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, χωρίς αλλαγές στο τίμημα, το οποίο θεωρείται και νίκη του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς με τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνονται προβλέπεται πιο ήπια ανάπτυξη από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Ανάπτυξη η οποία θα είναι σύμφωνή με τις παρατηρήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο απέρριψε το προηγούμενο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν η ανάπτυξη έως και 100 πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών.

Το νέο ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ και τα όσα είπε σε σχετική συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, έναν περιορισμένο αριθμό κατοικιών, σε αντίθεση με το προηγούμενο που προέβλεπε δυνατότητα δόμησης 35.000 τετραγωνικών μέτρων και έως 100 κατοικίες, και μάλιστα η δόμηση θα γίνει πάνω σε ήδη υπάρχουσες δομές.

Η επίτευξη της συμφωνίας γίνεται τρία χρόνια μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και δύο χρόνια μετά την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή για την απόκτηση του 90% των μετοχών της εισηγμένης Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία ελέγχεται κατά πλειοψηφία από αραβικά κεφάλαια και ειδικότερα από την AGC Equity Partners, δύο κρατικά κεφάλαια, του Άμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, την τουρκική Dogus Group, και δύο funds της AGC.

Η JERMYN STREET REAL ESTATE FUND IV LP υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά ύψους €400 εκατ. Η προσφορά αυτή αφορά το 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», όπως οι μετοχές αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Το Ακίνητο Αστέρας Βουλιαγμένης βρίσκεται στη θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Απέχει 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Ειδικότερα η περιοχή έχει συνολική επιφάνεια 304.429,17 τετραγωνικών μέτρων. Το βόρειο τμήμα του αποτελεί ιδιοκτησία της θυγατρικής της Εθνικής, ενώ στο νότιο η μεν ψιλή κυριότητα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ (από τον Απρίλιο του 2013), η δε επικαρπία έως το 2029 στην Εθνική Τράπεζα.

Στο συγκρότημα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου «Αφροδίτη», τα ξενοδοχεία Arion Palace και «Ναυσικά – Westin», το ακίνητο στο οποίο είναι εγκατεστημένες οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις Βουλιαγμένης, η Μαρίνα Βουλιαγμένης και μεγάλες εκτάσεις πρασίνου.

Σημειώνεται ότι η επίτευξη της συμφωνίας έρχεται σε μια κομβική περίοδο για την εξέλιξη των εργασιών του συγκροτήματος, καθώς η διοίκηση του βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της βραχυχρόνιας σύμβασης franchising που διατηρεί με τη Starwood, καθώς η προηγούμενη σύμβαση λήγει το Φεβρουάριο του 2016.

Μια συζήτηση που γίνεται στο περιθώριο των τεράστιων εξελίξεων που μπορεί να φέρει ο διεθνής γάμος μεταξύ Stawood και Marriott, ενώ, με δεδομένη τη γνώση του αντικειμένου από τους Άραβες επενδυτές, που έχουν συμμετοχές σε διεθνή ξενοδοχειακά σχήματα, γνώστες της αγοράς διαβλέπουν ότι μπορεί να αλλάξουν και τα δεδομένα για τον διαχειριστή του συγκροτήματος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία, σύμφωνα με τα στοιχεία 9μήνου, έχει περάσει σε κερδοφορία, με τα κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση να διαμορφώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 στις 458 χιλ. ευρώ, από ζημιές ύψους 516 χιλ. ευρώ το 9μηνο του 2014.

Διαβάστε Περισσότερα