Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι, οι βασικές άξονες και τα fake news
Eurokinissi/(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)
Eurokinissi/(ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΤΣΟΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ)

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι, οι βασικές άξονες και τα fake news

Σε οκτώ κεντρικούς άξονες βασίζεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ό,τι αφορά το ωράριο, τις υπερωρίες και τις προσλήψεις. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας.  

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, επιδιώκει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη βελτίωση της εργασιακής ασφάλειας και την υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας ενός διαφανούς και λειτουργικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Οι οκτώ βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

  • Απλοποίηση και επιτάχυνση των προσλήψεων
  • Μείωση της γραφειοκρατίας
  • Εκσυγχρονισμός των εργατικών διατάξεων
  • Θωράκιση των δικαιωμάτων και ενίσχυση των εργαζομένων
  • Ενίσχυση της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
  • Εναρμόνιση με τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας του ILO
  • Ενίσχυση της λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας
  • Ρυθμίσεις σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης

Για τέσσερα fake news γύρω από το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας-Στήριξη στον Εργαζόμενο- Προστασία στην Πράξη» κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν τα εξής:

Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.

Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. Άρα δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες. 

Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.

Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται δια νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή. Άρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες, και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.

Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.

Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.

Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζόμενου και να απολύεται με ένα sms. 

Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με τη λύση σύμβασης εργασίας.

Ρύθμιση για εργαζόμενους συνταξιούχους – Πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης

Στο πλαίσιο του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφορά τους εργαζόμενους συνταξιούχους, με ιδιαίτερη σημασία για το ύψος της σύνταξής τους μελλοντικά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης τη στιγμή της προσαύξησης της σύνταξης, ώστε το επιπλέον ποσό που προκύπτει να μην απομειώνεται. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται ότι, όταν ο συνταξιούχος σταματήσει να εργάζεται και λάβει την αυξημένη σύνταξη, δεν θα υποστεί απώλειες από παρακρατήσεις που σχετίζονται με την εισφορά αλληλεγγύης.