Νέα ιστορικά χαμηλά για την τουρκική λίρα - Τι θα συμβεί όταν αυξηθούν τα επιτόκια δολαρίου και ευρώ;

Νέα ιστορικά χαμηλά για την τουρκική λίρα - Τι θα συμβεί όταν αυξηθούν τα επιτόκια δολαρίου και ευρώ;

Καθώς η τουρκική λίρα χτυπάει σήμερα νέα ιστορικά χαμηλά έναντι των βασικών νομισμάτων και πλέον ένα δολάριο κοστίζει 13,80 λίρες ενώ ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 15,5 λίρες, η αγορά μοιάζει να γνωρίζει αυτά που υπαινίσσονται κομψά οι διευθυντές του ΔΝΤ. Τι γνωρίζουν οι διευθυντές του ΔΝΤ;

Ο διευθυντής του Ταμείου Tobias Adrian και η επικεφαλής οικονομολόγος Gita Gopinath (αναπληρώτρια διευθύντρια από του χρόνου), αναφέρουν σε άρθρο τους, ότι ο σκληρός πυρήνας του δείκτη καταναλωτή που εξαιρεί τα τρόφιμα και τα καύσιμα έχει ξεφύγει κι αυτός στην Τουρκία σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Επίσης οι πληθωριστικές προσδοκίες σε αναπτυσσόμενες χώρες μεταξύ των οποίων η Ινδία, η Ινδονησία, η Ρωσία και η Νότιος Αφρική, είναι καλά «αγκιστρωμένες» πάλι σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία αποτελεί την εξαίρεση.

Ας σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή έφθασε το 21,31% που είναι το υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Αλλά το ενδιαφέρον σημείο του άρθρου των υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου είναι άλλο:

«Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν δυνητικά δύσκολες επιδράσεις, εάν η σύσφιξη από τις προηγμένες οικονομίες προκαλέσει εκροές κεφαλαίων και πιέσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες που θα μπορούσαν να απαιτήσουν ακόμη περισσότερο σύσφιξη».

Η αποστροφή αυτή περιγράφει τι θα συμβεί, όταν ανεβάσουν τα επιτόκιά τους ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωζώνη, οι αναδυόμενες οικονομίες που είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Τουρκία και σύμφωνα με το άρθρο, πρέπει να είναι προετοιμασμένες, να λειτουργήσουν ίσως και προληπτικά για να μην αντιμετωπίσουν φυγή κεφαλαίων και πτώση των νομισμάτων τους…

Τα παραπάνω δεν έκρυψαν ούτε οι οίκοι αξιολόγησης για την Τουρκία. Το καλύτερο servise απόλαυσε η γειτονική χώρα από τη Moody’s. Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Τουρκίας στο Β2 με αρνητική εικόνα που είχε από πριν.

Η Moody’s ωστόσο «είδε» αρκετά στιβαρά τα δημοσιονομικά της Τουρκίας, αλλά ισορρόπησε την αξιολόγησή της αναφέροντας ότι» έρχεται υψηλότερος πληθωρισμός τους ερχόμενους μήνες ο οποίος θα τσακίσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών αυξάνοντας την πιθανότητα απότομης πτώσης στην ανάπτυξη, παρά τα χαμηλά επιτόκια. Από την άλλη η Moody’s θεωρεί ότι χρέος της Τουρκίας είναι ασφαλές στο 40% του ΑΕΠ.

Η S&P ως γνωστόν έχει άλλη γνώμη για το χρέος της Τουρκίας από τη Moody’s, το βλέπει σε κίνδυνο, ενώ η Fitch βλέπει κινδύνους και υποβάθμισε την εικόνα της χώρας σε αρνητική από σταθερή.