Μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% των ελληνικών ομολόγων στο τέλος 2020
Capital Economics - ΕΚΤ

Μπορεί να κατέχει πάνω από το 50% των ελληνικών ομολόγων στο τέλος 2020

Τις προβλέψεις της για το πως θα εξελιχθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο υπόλοιπο του έτους παραθέτει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics. Στο δεύτερο σενάριο, το οποίο θεωρεί πιο πιθανό και προβλέπει την αύξηση του QE Πανδημίας κατά 500 δισ. ευρώ, στα 1,25 τρισ. ευρώ, ο οίκος εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα ρίξει το βάρος στα ομόλογα της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά, κι έτσι στο τέλος του 2020 θα έχει στην κατοχή της πάνω από το 50% των ελληνικών ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, η Capital Economics, εκτιμά ότι η ΕΚΤ μπορεί να κατέχει περίπου το 40% των ομολόγων συνολικά της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή της, τότε σημειώνει πως ενώ στην ουσία θα έχει θέσει ανώτατο όριο στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων της περιφέρειας, ενδέχεται η ΕΚΤ να βρεθεί αντιμέτωπη με νομικές και πολιτικές προκλήσεις στο μέλλον.

Τις προηγούμενες επτά εβδομάδες η ΕΚΤ αγοράζει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων μέσω του «κανονικού» QE ή PSPP και μέσω του QE Πανδημίας ή PEPP. Κατά μέσο όρο αγόραζε 5,5 δισ. ευρώ την εβδομάδα μέσω του PSPP και 26 δισ. ευρώ μέσω του PEPP. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, τότε τα 750 δισ. του QE Πανδημίας θα έχουν εξαντληθεί έως τον Οκτώβριο και έως το τέλος του 2020 η ΕΚΤ θα έχει ρίξει στην αγορά πάνω από 1 τρισ. ευρώ.

Το PSPP εστιάζει κυρίως στα ομόλογα της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Για το PEPP δεν υπάρχουν ακόμη αναλυτικά στοιχεία, όμως εκτιμάται ότι οι αγορές εστιάζονται στα ομόλογα της περιφέρειας όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ανοδικές πιέσεις, με την Ιταλία να έχει ωφεληθεί περισσότερο από όλες τις χώρες.

Το πρώτο σενάριο της Capital Economics προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του QE και στο τέλος του 2020 η ΕΚΤ θα κατέχει τα μεγαλύτερα ποσοστά χρέους σε Ισπανία, Πορτογαλία και Γερμανία. Οι προβλέψεις γίνονται με την παραδοχή ότι τα κρατικά χρέη θα αυξηθούν κατά 15% του ΑΕΠ φέτος και ότι το 90% των αγορών αφορούν εθνικό χρέος.

Στο δεύτερο σενάριο, προβλέπεται ότι το PEPP θα αυξηθεί κατά 500 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθούν όλα έως το τέλος του έτους. Με την παραδοχή ότι τα κεφάλαια του PEPP θα κατανεμηθούν όπως έγινε τον Μάρτιο, η Ελλάδα θα δεχθεί αγορές διπλάσιες από αυτές που της αναλογούν με βάση του capital key, όπως συνέβη και σε Ιταλία και Ισπανία. Έτσι, έως το τέλος του έτους η ΕΚΤ θα κατέχει περίπου το 55% των ελληνικών ομολόγων και περίπου το 40% των ιταλικών και ισπανικών.