Morgan Stanley: H Κίνα θα επιτύχει το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 6,5% το 2016

Morgan Stanley: H Κίνα θα επιτύχει το στόχο για ρυθμό ανάπτυξης 6,5% το 2016

Υψηλόβαθμος οικονομολόγος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Κίνα θα επιτύχει τον φετινό στόχο της για τον ρυθμό ανάπτυξης, παρά την υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

«Παρακολουθώντας τους έως τώρα ρυθμούς ανάπτυξης, πιστεύουμε ότι η οικονομία θα είναι σε θέση να επιτύχει το 2016 αύξηση του ΑΕΠ 6,5%», δήλωσε ο επικεφαλής για την Ασία οικονομολόγος της Morgan Stanley, Τσέταν ''Αχια, στο περιθώριο κορυφαίου κινεζικού συνεδρίου για τις επενδυτικές τράπεζες.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, μία επίδοση που ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και εναρμονισμένη με τον επίσημο στόχο μεταξύ 6,5% και 7%.

Υπό το βάρος των υποτονικών εξαγωγών και επενδύσεων, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει μία παρατεταμένη επιβράδυνση, αλλά ο ''Αχια δεν ανησυχεί. «Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς από μία οικονομία με ΑΕΠ 11 τρις δολαρίων να έχει τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης, όπως όταν το ΑΕΠ της ήταν μόνο 2 τρις δολάρια», δήλωσε, προσθέτοντας: «Κάποια επιβράδυνση είναι υγιής και αναπόφευκτη».

Η Κίνα αναδιαρθρώνει την οικονομία της: Περνώντας σε ένα πιο εκλεπτυσμένο μοντέλο ανάπτυξης, με την απεξάρτησή της από τις επενδύσεις, την αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα και το ανέβασμά της στη βιομηχανική αλυσίδα αξίας. Η κατανάλωση έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη της οικονομίας και οι τομείς των υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας βρίσκονται σε μεγάλη άνοδο.

«Δεν μπορεί να βλέπει κανείς τη χώρα πλέον μονοδιάστατα με τα προβλήματα στον μεταποιητικό τομέα ή αυτά της παλιάς οικονομίας», δήλωσε ο ''Αχια. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ακόμη ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν και άλλες ασιατικές οικονομίες, περιλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χρέους και του κινδύνου αποπληθωρισμού.

Ο ''Αχια δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείται ο αποπληθωρισμός, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος δανεισμού, να εμποδίσει τις ιδιωτικές επενδύσεις και να αυξήσει το χρέος. Ο ίδιος αναμένει ότι το γιουάν θα υποτιμηθεί περαιτέρω κατά περίπου 4 έως 4,5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, εφόσον η αμερικανική κεντρική τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια και η Κίνα συνεχίσει να χαλαρώνει την (νομισματική) πολιτική της.

Πηγή: ΑΠε-ΜΠΕ