Μια ακόμη… παράταση στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ

Μια ακόμη… παράταση στον διαγωνισμό πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την τύχη του προηγούμενου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, δηλαδή των παρατάσεων, έχει και αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, κι ενώ οι πάντες πλέον γνωρίζουν ότι εφόσον ναυαγήσει, τότε θα ενεργοποιηθούν τα σενάρια πώλησης υδροηλεκτρικών.

Έπειτα από κοινό αίτημα των υποψηφίων να τους δοθεί περισσότερος χρόνος για να μελετήσουν τα δεδομένα και μπροστά στο εφιαλτικό σενάριο να μην προσέλθει κανείς από τους έξι την προσεχή Δευτέρα, οπότε και έληγε η προθεσμία υποβολής προσφορών για την Μελίτη και τη Μεγαλόπολη, η ΔΕΗ ανακοίνωσε παράταση έως τις 28 Μαΐου, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές. 

Είχε προηγηθεί το πράσινο φως από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), καθώς το τελικό κείμενο αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) απεστάλη στους ενδιαφερόμενους μόλις τη Μ. Πέμπτη, επομένως ο χρόνος για να το αξιολογήσουν ως την Δευτέρα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτος.

Στο δια ταύτα, το κείμενο της νέας συμφωνίας βάσει του οποίου θα κρίνουν την υποβολή ή όχι προσφορών οι υποψήφιοι για την απόκτηση των τριών λιγνιτικών μονάδων (sales and purchase agreement - SPA), ναι μεν περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών σε σχέση με εκείνο του πρώτου διαγωνισμού, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν επιφυλακτικοί.

Καταρχήν, εμπεριέχει κάποιες δικλείδες ασφαλείας και «επιμερισμού του κινδύνου» για τους επενδυτές, όπως αυτές για το ενδεχόμενο καθυστέρησης ή μη έγκρισης των πιστοποιητικών διαθεσιμότητας ισχύος από την Κομισιόν. Του μηχανισμού δηλαδή ετήσιας αποζημίωσης που η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να λαμβάνουν και οι λιγνιτικές μονάδες - όπως ακριβώς συμβαίνει ήδη με εκείνες του φυσικού αερίου- επειδή θα είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του συστήματος, προκειμένου να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Ανάλογα με το ποσό αποζημίωσης που θα εγκριθεί από την Κομισιόν, μεγαλώνει και το κίνητρο για τους δυνητικούς αγοραστές. 

Επίσης, παρ' ότι μετά τη νέα σύμβαση της ΔΕΗ με την ιδιοκτησία του ορυχείου Αχλάδας για μείωση του κόστους τροφοδοσίας της Μελίτη, από τα 23 ευρώ/ τόνο, στα 16,5 ευρώ, η μονάδα έχει καταστεί πιο ελκυστική, εντούτοις κάποια ανοιχτά ζητήματα παραμένουν. Τέτοιο για παράδειγμα είναι αυτό που αφορά στην απαλλοτρίωση στο χωριό Γιουρούκι, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ισχύσουν οι τιμές και οι ποσότητες της σύμβασης. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται ευρύτερα δομικά θέματα της αγοράς ενέργειας, κυρίως όσα αφορούν το υψηλό κόστος των ρύπων, το οποίο κινείται σταθερά υψηλά (25 ευρώ/ τόνος).

Κλειδί σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει το liberal.gr, θα είναι η δυνατότητα της ΔΕΗ για μια πιο ευέλικτη αποτίμηση, απαραίτητη για να πετύχει το νέο εγχείρημα, διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Μάρτιο.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εκτιμητής που θα κληθεί για λογαριασμό της ΔΕΗ να αποτιμήσει τις προς πώληση μονάδες, έχει τη δυνατότητα να λάβει υπόψιν του, αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά κυρίως τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού.

Αναφορά στα παραπάνω είχε κάνει η ΔΕΗ και στις καταστάσεις του 2018, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές χαμηλότερες  προσφορές, καθώς όπως επισημαίνει, η μητρική εταιρεία δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την τιμή στην οποία θα πωληθούν τα περιουσιακά αυτά στοιχεία».

Θα απαλλαγεί από ζημιές 100 εκατ. ευρώ

Δίχως να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει τα επίπεδα των προσφορών, και αν αυτά θα γίνουν τελικά αποδεκτά, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι παραπάνω μονάδες μόνο βάρος αποτελούν σήμερα για την ΔΕΗ.

Κρίνοντας από τα όσα αναφέρει στις οικονομικές της καταστάσεις, εκτός από τις λειτουργικές ζημιές περίπου 100 εκατ. ευρώ των 3 εργοστασίων από τις οποίες θα απαλλαγεί, τη μείωση του κόστους αγορών CO2 και τη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα, η ΔΕΗ έχει να ωφεληθεί περί τα 223,8 εκατ. ευρώ από τη σταδιακή κατάργηση των ΝΟΜΕ, εκτονώνοντας παράλληλα τις πιέσεις της Κομισιόν που καραδοκεί και για τα υδροηλεκτρικά.

Τις επόμενες πάντως εβδομάδες αναμένεται να συγκροτηθούν και τα κοινοπρακτικά σχήματα, με επικρατέστερο σενάριο την επανεμφάνιση της συμμαχίας των Τσέχων (Sev.En Energy) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη φάση του τρέχοντος διαγωνισμού από κοινού συμμετείχαν η Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου) με τους Κινέζους της Beijing Guohua Power Company.

Διαβάστε ακόμα:

- Πανηγυρίζει η ΔΕΗ επειδή θα... καταφέρει να βγάλει τη χρονιά