Πέρυσι, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέλυσε το 13% του εργατικού δυναμικού της.
Meta: Ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων η μητρική του Facebook
Shutterstock
Shutterstock

Meta: Ετοιμάζει νέο γύρο απολύσεων η μητρική του Facebook

Πέρυσι, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέλυσε το 13% του εργατικού δυναμικού της.

Η Meta μητρική εταιρεία του Facebook, σχεδιάζει νέο γύρο περικοπών θέσεων εργασίας σε μια προσπάθεια αναδιοργάνωσης και συρρίκνωσης που ίσως επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ανέφερε η Washington Post την Τετάρτη.

Πέρυσι, η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης απέλυσε το 13% του εργατικού δυναμικού της -περισσότερους από 11.000 υπαλλήλους- λόγω της εκτίναξης του κόστους και την ισχνή διαφημιστική αγορά.

Η Meta σχεδιάζει τώρα να ωθήσει ορισμένα στελέχη σε χαμηλότερου επιπέδου ρόλους χωρίς άμεσες αναφορές, ισοπεδώνοντας τα επίπεδα διοίκησης μεταξύ του κορυφαίου αφεντικού Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των ασκούμενων της εταιρείας, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Η Meta απέρριψε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, αλλά ο εκπρόσωπος Άντι Στόουν σε μια σειρά από tweets αναφέρθηκε σε διάφορες προηγούμενες δηλώσεις του Zούκερμπεργκ που υποδηλώνουν ότι επίκεινται περισσότερες περικοπές.

Ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε στους επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι περσινές απολύσεις ήταν «η αρχή της εστίασής μας στην αποτελεσματικότητα και όχι το τέλος», προσθέτοντας ότι θα εργαστεί για την «ισοπέδωση της οργανωτικής μας δομής και την αφαίρεση ορισμένων επιπέδων μεσαίας διοίκησης».

Οι περσινές απολύσεις ήταν οι πρώτες στην 18χρονη ιστορία της Meta. Άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας, όπως η μητρική εταιρεία της Google Alphabet, η Microsoft και η Snap.

Η Meta έκανε επιθετικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID για να ανταποκριθεί στην αύξηση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από καταναλωτές που έχουν κολλήσει στο σπίτι. Αλλά οι επιχειρήσεις υπέφεραν το 2022, καθώς οι διαφημιστές απέσυραν τις δαπάνες τους λόγω της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων.

Η μητρική του Facebook, που κάποτε άξιζε πάνω από 1 τρισεκ. δολάρια, σήμερα αποτιμάται στα 446 δισ.δολάρια. Οι μετοχές της Meta σημείωσαν πτώση περίπου 0,5% την Τετάρτη.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα μειώσει επίσης τους χώρους γραφείων, θα μειώσει τις διακριτικές δαπάνες και θα παρατείνει το πάγωμα των προσλήψεων έως το 2023 για να περιορίσει τα έξοδα.

Περισσότερες από 100.000 απολύσεις ανακοινώθηκαν σε αμερικανικές εταιρείες τον Ιανουάριο, με επικεφαλής τις εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας απασχόλησης Challenger, Gray & Christmas Inc.