Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα

Μέχρι την Τετάρτη πρέπει να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα

Με εκκρεμότητες τις οποίες και οι δύο πλευρές χαρακτηρίζουν ως τεχνικές λεπτομέρειες, έκλεισε η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου πακέτου το βράδυ της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών δεν σταμάτησε το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστεί μέχρι την ψήφιση του νόμου, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα 13 προαπαιτούμενα θα έχουν εφαρμοστεί έως την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα μπορέσει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή.

Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα στο θέμα του ΑΔΜΗΕ που μέχρι χθες το βράδυ δεν είχε ανάψει το οριστικό πράσινο φως επί του κειμένου της συμφωνίας, ενώ πρέπει ακόμα να αναληφθούν δράσεις για την αντιμετώπιση της απάτης στον ΦΠΑ (τύπου Carousel).

Επίσης, υπάρχει μία σειρά υπουργικών αποφάσεων ή Προεδρικών Διαταγμάτων (όπως για παράδειγμα η επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα) που θα πρέπει εγκαίρως και ανεξαρτήτως της ψήφισης του νομοσχεδίου να έχουν εκδοθεί για να εκταμιευτεί η υποδόση.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν προκύψει κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα μέτρα, τότε δανειστές και κυβέρνηση ανανεώνουν επί της ουσίας το ραντεβού τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δουλέψει και να έχει σχηματοποιήσει τις προτάσεις της για τα πλέον δύσκολα θέματα του ασφαλιστικού, του φορολογικού και των νέων δημοσιονομικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν από τώρα έως και το 2018.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περισσότερες από τις μισές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ θα νομοθετήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα την Τρίτη.

«Επτά από τα 13 (προαπαιτούμενα) έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων της Παρασκευής.

«Όλα τα υπόλοιπα και οτιδήποτε άλλο σχετικό θα υιοθετηθεί από την ελληνική Βουλή την Τρίτη το βράδυ. Μια έκθεση συμμόρφωσης θα ακολουθήσει την Τετάρτη από τους θεσμούς που εκπροσωπούν τους πιστωτές», σημείωσε ο ίδιος.

Μετά την έκθεση, στο τέλος της εβδομάδας οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πραγματοποιήσουν τηλεδιασκέψεις για να δώσουν το «πράσινο φως» για την καταβολή της δόσης, συμπλήρωσε.