Το μεγάλο στοίχημα για το turnaround story της Frigoglass

Το μεγάλο στοίχημα για το turnaround story της Frigoglass

Το  «γύρισμα»  της αρνητικής θέσης, η δραστική μείωση καθαρού δανεισμού και η επιστροφή σε επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία αποτελεί ένα από τα πιο δύσκολα στοιχήματα όταν μια διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτά.

 Η περίπτωση της Frigoglass, είναι ακριβώς αυτό και η επιχειρηματική προοπτική της που δείχνει να ενισχύεται όλο και περισσότερο, παρά τις κακοτυχίες με πρόσφατη την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας της σημαντικότερης μονάδας παραγωγής, που ως συνέπεια είχε την διαγραφή στοιχείων ενεργητικού και δαπάνες ύψους 13,8 εκατ. ευρώ, φέρνει τις προϋποθέσεις για ένα turn around story όλο και πιο κοντά.

Ειδικότερα, η Frigoglass, έχει βασικούς μετόχους τις οικογένειες Δαυίδ – Λεβέντη, οι οποίοι δεν έχουν μάθει να χάνουν και σίγουρα θέλουν να διατηρήσουν  το goodwill, ποντάροντας και στηρίζοντας μια εταιρεία που διαθέτει στο πελατολόγιο της  τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές, διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε 6 χώρες και επενδύει σε νέες αγορές και μάλιστα προχώρησε σε αύξηση της δυναμικότητας της μέσω του εκσυγχρονισμού ενός κλιβάνου στη Νιγηρία τον Ιούνιο.

H Frigoglass, διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με εμφιαλωτές της Coca‐Cola μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας επαγγελματικών ψυγείων, όπως με την Coca‐Cola HBC AG και την Coca‐Cola European Partners Plc, γεγονός που τη στήριξε και την στηρίζει στις δύσκολες συγκυρίες τόσο εσωτερικού τύπου όσο και εξωτερικού όπως ο Covid-19 και οι αρρυθμίες που έφερε στη λειτουργία των αγορών. Πλέον διαθέτει μονάδες στη Νιγηρία, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νότια Αφρική, στη Ρουμανία και στη Ρωσία

Τα αποτελέσματα εξαμήνου έφεραν αύξηση πωλήσεων κατά 45% στα 105,7 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων, με αύξηση πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας κατά 67% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση και βελτίωση του περιθωρίου EBITDA κατά 200 μονάδες βάσης στο 14,1% κυρίως λόγω της καλύτερης απορρόφησης του κόστους και των πρωτοβουλιών αυξήσεων τιμών. Πιο συγκεκριμένα τα EBITDA ανήλθαν σε 14,95 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο του 2020

Την Πέμπτη η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα τα οποία αναμένονται καλά, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης ήδη από το καλοκαίρι παρατηρείται σαφή ανάκαμψη της ζήτησης σε πολλές από τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία με τις αυξητικές τάσεις να φαίνεται ότι διατηρούνται ως το τέλος του έτους.

 Μάλιστα παρά τις όποιες προκλήσεις, όπως η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ρουμανίας, όπως ανέφερε κατά την τελευταία γενική συνέλευση της εταιρείας ο κ. Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass κ. Μαμουλής , αναμένει αύξηση πωλήσεων και EBITDA το 2021. Να αναφερθεί ότι η Frigoglass διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 61,2 εκατ. ευρώ και πιστωτικές γραμμές 13 εκατ. ευρώ για την επαρκή κάλυψη του κόστους χρηματοδότησης και των απαιτήσεων του κεφαλαίου κίνησης το 2021. 

Η διοίκηση της Frigoglass είχε τότε εμφανισθεί αισιόδοξη σημειώνοντας τη σημαντική βελτίωση των επενδύσεων από τους πελάτες σε επαγγελματικά ψυγεία και την αύξηση του όγκου πωλήσεων στον κλάδο υαλουργίας, ενώ σημειώνει ότι η επίδοση της εταιρείας θα επηρεαστεί και από τη διακοπή της παραγωγής στη Ρουμανία ως συνέπεια του περιστατικού πυρκαγιάς στο εργοστάσιο . Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, αναμένεται αύξηση πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης, με εφαλτήριο την υψηλότερη κατανάλωση αναψυκτικών και ποτών σε πολλές από τις ευρωπαϊκές αγορές.

Η εταιρεία ποντάρει εδώ και καιρό στις αγορές της Αφρικής και της Ασίας όπου αναμένει ότι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη των πωλήσεων και κατ΄επέκταση θα αυξηθούν τα μερίδια της στις τοπικές αγορές.

Παράλληλα, η επέκταση της Frigoserve στην Ελβετία και η προσήλωση στην ανάπτυξη της πελατειακή βάση στην κεντρική Ευρώπη αναμένεται ότι θα συμβάλουν θετικά στη αύξηση των πωλήσεων.

Στον κλάδο υαλουργίας, η ολοκλήρωση του έργου ανακατασκευής του κλιβάνου πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία περιόρισε τον αντίκτυπο στις πωλήσεις. Λόγω της ανόδου του όγκου πωλήσεων, η διοίκηση αναμένει διψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων στον κλάδο για το 2021.

Η  διοίκηση εκτίμησε κεφαλαιακές δαπάνες ύψους περίπου 15 εκατ. ευρώ το 2021, εξαιρουμένων των δαπανών που θα προκύψουν για την ανακατασκευή του εργοστασίου στη Ρουμανία.

Παράλληλα, βασική προτεραιότητα παραμένει η αποτελεσματική διαχείριση της ρευστότητας όπου η εταιρεία εμφάνιζε στο εξάμηνο 61,2 εκατ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα και 13 εκατ. ευρώ σε διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές, κεφάλαια που σύμφωνα με την διοίκηση είναι ικανά για να ανταποκριθεί η εταιρεία στις απαιτήσεις του κεφαλαίου κίνησης και του κόστους χρηματοδότησης το 2021.