Ληξιπρόθεσμα 45 δισ. ευρώ δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ στην τριετία 2015-2018

Ληξιπρόθεσμα 45 δισ. ευρώ δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ στην τριετία 2015-2018

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεκαπέντε δισ. ευρώ μέτρα διέλυσαν την οικονομία και τα νοικοκυριά την περίοδο 2015-2018 και δυστυχώς αυτά θα έχουν διάρκεια καθώς έχουν ήδη προνομοθετηθεί σκληρά μέτρα μέχρι και το 2020.

Η πολιτική της κυβέρνησης όπως αποδείχτηκε και από την έρευνα του ΟΟΣΑ στόχευε στην δημιουργία υπερπλεονασμάτων, μέσω της κατακόρυφης αύξησης της φορολογίας εξαντλώντας τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Είναι ενδεικτικό ότι στα χρόνια της κρίσης δημιουργήθηκαν 65 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το 70% εξ αυτών ή διαφορετικά τα 45 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν την περίοδο 2015-2018 και κατά πάσα πιθανότητα θα φθάσουν στο τέλος του έτους τα 50 δισ. ευρώ.

Μετά την εξάντληση των φορολογούμενων η κυβέρνηση υπόσχεται ελαφρύνσεις σε βάθος τετραετίας ορισμένες εκ των οποίων τα εφαρμοσθούν από το 2019. Πρώτα δηλαδή διέλυσε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, εξάντλησε μισθωτούς και συνταξιούχους και τώρα «φορτώνει» το καλάθι για να μπορέσει να επανεκλεγεί ή να περιορίσει τη ζημιά από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα χρόνια των Μνημονίων διαμορφώνονται ως εξής: Σημειώνεται ότι το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ, στο μεσοδιάστημα έχουν εισπραχθεί σημαντικά ποσά με αποτέλεσμα να περιορίζεται σήμερα στα 101,7 δισ. ευρώ.

1. Μέχρι το 2009: 31 δισ. ευρώ

2. 2010-2014: 34 δισ. ευρώ

3. 2015-2018: 45 δισ. ευρώ 

Δυστυχώς, το Σάββατο θα ζήσουμε μία από τις χειρότερες παραδόσεις του κομματικού κράτους από τη ΔΕΘ. Αυτό δηλαδή που είχε εκλείψει τα τελευταία χρόνια δηλαδή, οι υποσχέσεις για παροχές, θα εμφανισθεί και πάλι με τον κ. Τσίπρα να μοιράζει λεφτά αλά «Γκρούεζας», καθώς στο κυβερνών κόμμα θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός τους ανήκει. 

Και θα ξεκινήσει να μοιράζει το υπερπλεόνασμα το οποίο προέρχεται από την εξαντλητική φορολογία αποκλειστικά. Δηλαδή, η παρούσα κυβέρνηση κατά την θεσμοθέτηση των σκληρών μέτρων τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό έβαζε κάτι παραπάνω για να της μείνει στο τέλος του έτους ένα ποσό της τάξης των 800 εκατ. - 1 δισ. ευρώ.  

Και εκτός του ότι καταφεύγει σε τερτίπια, παγώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή δανείζεται από τους εταίρους για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τρίτους αυξάνοντας το δημόσιο χρέος.

Δηλαδή το υπερπλεόνασμα θα μπορούσε να κατευθυνθεί για τις πληρωμές των υποχρεώσεων της χωρίς να χρειάζεται να δανείζεται έστω και με χαμηλό επιτόκιο.