«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
AP
AP
Ενεργειακή κρίση

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους στις χρηματοπιστωτικές αγορές από την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην ΕΕ εδώ και εβδομάδες. Αρχικά, το πλαφόν σχεδιάστηκε για να μειώσει το υπερβολικά υψηλό ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Σύντομα όμως το μέτρο αποδείχτηκε αμφιλεγόμενο, εν μέσω οξείας ενεργειακής κρίσης η οποία ξέσπασε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο το ανώτατο όριο να κυμανθεί στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή που πολλά κράτη μέλη θεωρούν υψηλή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Οι συζητήσεις για το ανώτατο όριο μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ συνεχίζονται, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Τρίτη. 

Επιφυλάξεις από ΕΚΤ, Γερμανία και Ολλανδία

«Η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι μηχανισμοί που στοχεύουν στον μετριασμό των ακραίων τιμών και της αστάθειας στις αγορές χονδρικής μπορούν, αρχικά, να περιορίσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει η ΕΚΤ σε έγγραφό της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.

«Ωστόσο, η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο τρέχων σχεδιασμός του προτεινόμενου μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ», προστίθεται στο έγγραφο.

Ανησυχίες εκφράζουν και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.

Υπέρ του πλαφόν Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Πολωνία

Οι υποστηρικτές του ανώτατου ορίου τιμών από την πλευρά τους, βεβαιώνουν ότι η πορεία εφαρμογής του μέτρου θα παρακολουθείται στενά και θα διακόπτεται αν οι ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, εντοπίσουν οποιαδήποτε οικονομική δυσπραγία.

Πολλά κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία, τάσσονται υπέρ του πλαφόν. Ο Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, έχει δηλώσει ότι το ανώτατο όριο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με το CNBC, ότι η πρόταση που συζητείται θέτει ως όριο τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα.