Καμπανάκι Γερμανών βιομηχάνων:  Κίνδυνος βέβαιης ύφεσης λόγω της κρίσης με το ρωσικό φυσικό αέριο

Καμπανάκι Γερμανών βιομηχάνων: Κίνδυνος βέβαιης ύφεσης λόγω της κρίσης με το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γερμανία αντιμετωπίζει βέβαιη ύφεση εάν οι ήδη μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σταματήσουν εντελώς, προειδοποίησε βιομηχανικός οργανισμός την Τρίτη την ώρα που οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, οδηγώντας τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα και δημιουργώντας μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να σταματήσουν την Ευρώπη στο χείλος του οικονομικού γκρεμού. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) της Γερμανίας μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για το 2022 την Τρίτη στο 1,5%, αναθεωρώντας την από 3,5% που αναμενόταν πριν από τον πόλεμο.

Όπως επισημαίνει, η διακοπή των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου θα καθιστούσε την ύφεση αναπόφευκτη.  Το ρωσικό αέριο εξακολουθεί να αντλείται μέσω της Ουκρανίας, αλλά με μειωμένο ρυθμό και ο αγωγός Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική, μια ζωτικής σημασίας οδός ανεφοδιασμού στη Γερμανία, λειτουργεί με δυναμικότητα μόλις 40%.

Η Γερμανία, όπως η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιταλία και άλλες, έχουν ενεργοποιήσει το πρώτο στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης του σχεδίου τριών σταδίων για να αντιμετωπίσει μια κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ως μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η γερμανική ρυθμιστική αρχή φυσικού αερίου, η Bundesnetzagentur, αποκάλυψε λεπτομέρειες ενός νέου συστήματος δημοπρασιών που θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες για να ενθαρρύνει τους βιομηχάνους - ιδιαίτερα αυτούς που χρησιμοποιούν αέριο σε διαδικασίες υψηλής θερμοκρασίας - να καταναλώνουν λιγότερη.