Και το hotspot της Μόριας στο Υπερταμείο!

Και το hotspot της Μόριας στο Υπερταμείο!

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έως και το hotspot της Μόριας όπου φιλοξενούνται χιλιάδες πρόσφυγες, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα προς μεταβίβαση 10.119 "ορφανά" ακίνητα προς το υπερ- Ταμείο, όπως επιβεβαιώνουν πηγές του, στο liberal.gr, έπειτα από αναφορές στα τοπικά μέσα της Μυτιλήνης.

Αγνωστο αν τελικά ο καταυλισμός θα καταλήξει σε αυτό, εντούτοις πρόκειται για ένα ακόμη κρούσμα του απίστευτου αλαλούμ με τα ακίνητα που "κατά λάθος" έχουν πάρει τον δρόμο για το υπερ -Ταμείο, για τα οποία οι εμπλεκόμενοι, είχαν αρκετό χρόνο να κάνουν τον έλεγχο, προκειμένου να αποφύγουν παρατράγουδα όπως τη μεταφορά ακόμη και του Λευκού Πύργου!

Τρέχουν τώρα και δεν φτάνουν, τόσο για τα αρχαία μνημεία, όπως και για περιπτώσεις σαν τη Μόρια, με την ΕΤΑΔ, θυγατρική του Ταμείου, να καλείται να αναζητήσει τον ιδιοκτήτη του πρωην στρατοπέδου, δηλαδή το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο αν δεν διεκδικήσει τον καταυλισμό, τότε αυτός θα θεωρηθεί "ορφανός". Επομένως θα καταλήξει στο υπερ-Ταμείο, όπως πρόκειται να συμβεί και με όσα χιλιάδες άλλα "ορφανά" προκύψουν. 


Το γεγονός ότι κάθε ημέρα αποκαλύπτεται και από ένα νέο τραγελαφικό περιστατικό, αποδεικνύει ότι δεν υπήρξε η παραμικρή στοιχειώδης επεξεργασία της σχετικής λίστας, παρά τα όσα υποστηρίζουν οι αρμόδιοι. Εξάλλου, ακόμη και αν το υπ. Εθνικής Αμυνας κρατήσει την ιδιοκτησία του hotspot, ο νόμος προβλέπει ότι η διαχείριση θα γίνεται από την ΕΤΑΔ, και συνεπώς θα εισπράττει τα όποια έσοδα (;), όπως και εκείνα των αρχαιολογικών χώρων, των μνημείων και μουσείων του υπ. Πολιτισμού.

Το αλαλούμ με τα ακίνητα του Δημοσίου έχει τις ρίζες του στο 3ο Μνημόνιο και την υποχρέωση να μεταβιβαστεί στο υπερ-Ταμείο όλη η κρατική περιουσία. Τα χιλιάδες ωστόσο ακίνητα των διαφόρων υπουργείων, που υποτίθεται ότι είχε εντολή από τους δανειστές η κυβέρνηση να βρει και να μεταβιβάσει στο υπερ-Ταμείο, αποδείχθηκαν άνθρακες. 

Το 2017, επειτα από συζητήσεις μηνών με τα υπουργεία, εκείνα παρέδωσαν στο υπερ Ταμείο, μόνο μερικές... εκατοντάδες ακίνητα, με επιχείρημα ότι τα περισσότερα δεν ήταν πραγματικά εμπορεύσιμα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι κάποιοι υπουργοί προτίμησαν να κρατήσουν τα καλύτερα στο δικό τους χαρτοφυλάκιο, προκειμένου να κάνουν τη δική τους πολιτική, ενώ άλλοι φιλοδοξούσαν και φιλοδοξούν ακόμη, να γίνουν οι ίδιοι real estate developers.

Οι δανειστές ενοχλήθηκαν, αφού άλλα προέβλεπε η συμφωνία του 2015, με συνέπεια η κυβέρνηση που ψηφίζει τα πάντα, να αρχίσει να ψάχνει για εμπορεύσιμα ακίνητα στο Κτηματολόγιο, όπου και εντόπισε 174.000. Καθάρισε απ'' αυτά, όπως τουλάχιστον λένε οι γνωρίζοντες, τα μη εμπορεύσιμα, και κάπως έτσι καταλήξαμε στη περίφημη λίστα των 10.119.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Πάνω στη πρεμούρα της η κυβέρνηση να ξεμπερδεύει με τις μνημονιακές εκκρεμότητες, δεν έκανε ούτε ένα στοιχειώδες ξεκαθάρισμα, με συνέπεια να βρεθούν στο κατάλογο, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, η Μόρια - και ποιος ξέρει τι άλλο. Πράγματι, όσα από τα 10.119 ακίνητα που επιχειρήθηκε να μεταφερθούν, όπως όπως, με απλούς κωδικούς, στο υπερ- Ταμείο (χωρίς να γνωρίζουν οι υπεύθυνοι ποια είναι αρχαιολογικοί χώροι, ποια προσφυγικοί καταυλισμοί, και ποια όχι), δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν σε αυτό, ούτε και θα μπορούσαν άλλωστε. 

Πρόκειται για αρχαιολογικά μνημεία ή αιγιαλοί, παραλίες, περιοχές Natura, δασικές εκτάσεις, που εξαιρούνται. Τουλάχιστον αυτό λέει ο νόμος. Διότι σε άλλο του σημείο, ο ίδιος νόμος ξεκαθαρίζει ρητά ότι τον τελικό λόγο για τα ακίνητα που θα εξαιρεθούν, τον έχουν οι δανειστές, όπως αναφέρει και το συμπληρωματικό μνημόνιο του 2016.