J. Weidmann: Δευτερεύουσας σημασίας το χρέος - Προέχει η τήρηση του προγράμματος

J. Weidmann: Δευτερεύουσας σημασίας το χρέος - Προέχει η τήρηση του προγράμματος

«Δευτερεύουσας σημασίας» χαρακτήρισε το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος παράλληλα κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό που προέχει για την Ελλάδα είναι η τήρηση του προγράμματος και «ο τρόπος να σταθεί ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Γερμανός τραπεζίτης, σε συνέντευξή του στην Die Welt που μεταδίδει το skai.gr.

«Οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους είναι δευτερεύουσες, καθώς η εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελεί το πιεστικότερο πρόβλημα της Ελλάδας».

«Ορισμένες αποφάσεις της Ευρωτράπεζας παραβιάζουν τα όρια μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής» είπε ο κ Weidmann, αναφερόμενος στις επιλογές του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Draghi.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να είναι επεκτατική, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στη σταθερότητα των τιμών.

«Ορισμένες φορές έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σε κάποια δύσκολα ζητήματα» είπε τέλος σχολιάζοντας τη σχέση που έχει με τον κ. Draghi.

H Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ'' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία

«To θέμα του χρέους δεν είναι κύριας προτεραιότητας. Aνάλογα με το συνολικό μέγεθος της οικονομίας της, η Ελλάδα πληρώνει λιγότερους τόκους απ'' ό,τι η Πορτογαλία ή η Ιταλία», σχολίασε στο ίδιο μήκος κλίματος στην εφημερίδα «La Repubblica» ο Jens Weidmann.

Με αναφορά σε γνωστή μελέτη σύμφωνα με την οποία το 90% των ποσών που δόθηκαν για τη διάσωση της Ελλάδας κατέληξαν στις τράπεζες, ο κ. Weidmann συμπληρώνει, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η Ελλάδα είχε χρέη με εσωτερικούς και ξένους δανειστές -οι οποίοι ήταν σε μεγάλο ποσοστό τράπεζες- και δεν ήταν πια σε θέση να τα αποπληρώσει. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, η Ευρώπη. Τα ποσά, όμως, των αρχικών δανείων κατέληξαν στα κρατικά ταμεία, με την Ελλάδα να ωφελείται. Τα κεφάλαια, δε, που δανείζονταν από τις τράπεζες προέρχονταν από τους καταθέτες -πολλοί από τους οποίους ήταν Έλληνες- οι οποίοι και είχαν εμπιστευθεί, στις τράπεζες, τις αποταμιεύσεις τους».