ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

ΗΠΑ: Στο 3,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά (-0,1% από τον Μάρτιο) τον Απρίλιο, παρέχοντας τουλάχιστον μια μικρή ανακούφιση στους καταναλωτές, αν και εξακολουθεί να διατηρείται πάνω από τα επίπεδα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι έρχεται μείωση των επιτοκίων.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός πήγε στο 3,4%, σύμφωνα με τις προσδοκίες, ενώ ο δομικός πληθωρισμός είναι στο 3,6%.

Σε επίπεδο μήνα, η μέτρηση για τη μεταβολή Απριλίου - Μαρτίου ήταν ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν με +0,3% έναντι πρόβλεψης στο +0,4%,  όπως ήταν και η προηγούμενη μηναία αύξηση.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, τα κέρδη των τιμών τον μήνα οφείλονται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις τόσο στην στέγαση όσο και στην ενέργεια.

Τα έξοδα στέγασης, τα οποία ήταν ένα ιδιαίτερο προβληματικό σημείο για τους αξιωματούχους της Fed που αναμένουν μείωση του πληθωρισμού φέτος, αυξήθηκαν 0,4% για τον μήνα και αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Αμφότερες οι τιμές είναι υψηλά για τη Fed που προσπαθεί να οδηγήσει τον συνολικό πληθωρισμό πίσω στο 2%.

Ο δείκτης ενέργειας σημείωσε άνοδο 1,1% μηνιαία και 2,6% σε ετήσια βάση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει μεν ότι δεν βλέπει αύξηση των επιτοκίων στον ορίζοντα, αλλά έχει ξεκαθαρίσει ότι η  κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί να τα μειώσει όσο η ισχυρή ανάπτυξη εμποδίζει την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. 

Oι αγορές προέβλεπαν το τελευταίο διάστημα ότι η Fed θα μειώσει τον Σεπτέμβριο το βασικό της επιτόκιο, που έχει διαμορφωθεί στο 5,25% έως 5,5% από τον Ιούλιο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.