ΗΠΑ: Επιβράδυνση της οικονομίας το α' τρίμηνο - Στο 1,3% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Επιβράδυνση της οικονομίας το α' τρίμηνο - Στο 1,3% αναθεωρήθηκε το ΑΕΠ

Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε πιο αργά το α' τρίμηνο του 2024 απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, μετά τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των καταναλωτικών δαπανών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,3% το α΄τρίμηνο, πιο χαμηλά από την εκτίμηση του 1,6% και σημαντικά βραδύτερα από τον ρυθμό 3,4% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Η προς τα κάτω αναθεώρηση του ΑΕΠ φέρνει τον ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου στο χαμηλότερο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, όταν η οικονομία συρρικνώθηκε

Η υποβάθμιση της ανάπτυξης του α' τριμήνου ακολούθησε την πρόσφατη εξασθένηση των μετρήσεων των λιανικών πωλήσεων και των δαπανών για εξοπλισμό.

Ο δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) ενισχύθηκε κατά 3%, χαμηλότερα από την άνοδο 3,1% που είχε δείξει η προκαταρκτική μέτρηση. 

Οριακά χαμηλότερα αναθεωρήθηκε και ο ρυθμός αύξησης του δομικού δείκτη, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες της ενέργειας και των τροφίμων και είναι αυτός που παρακολουθεί η Fed για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, στο 3,6% από 3,7%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση θα παραμείνει αμετάβλητη.