Ηχηρές προειδοποιήσεις Καραμούζη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ηχηρές προειδοποιήσεις Καραμούζη για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ηχηρές προειδοποιήσεις για το σχέδιο νόμου που αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Νικόλαος Καραμούζης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου έχει τεθεί υπό επεξεργασία το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι τράπεζες διατηρούν ενστάσεις και επιφυλάξεις για το σχέδιο νόμου, οι οποίες αν δεν ληφθούν υπόψη, τότε ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν θα επιτελέσει το σκοπό του και γρήγορα θα πρέπει να αντικατασταθεί, προκαλώντας σημαντικό πρόβλημα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Ως προς το πεδίο εφαρμογής, ο πρόεδρος της ΕΕΤ ανέφερε πως ο νόμος θα πρέπει να αφορά επιχειρηματικές οφειλές και όχι ατομικές ή προσωπικές οφειλές των επιχειρήσεων. Για τις ατομικές οφειλές υπάρχουν πολλά τραπεζικά προϊόντα σε διμερή βάση. Το κέντρο βάρους του νόμου πρέπει να είναι η διαφύλαξη της επιχειρηματικότητας.

Τόνισε δε, ότι η ΕΕΤ είχε ζητήσει το ελάχιστο όριο των οφειλών να ξεκινά από τις 150.000 ευρώ. Αυτό μειώθηκε σε 50.000 ευρώ για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας. «Υπάρχει ο βάσιμος φόβος ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα με χαμηλότερες των 50.000 οφειλές, ακόμη και εάν αυτές, μεταξύ € 20.000 – 50.000, υπαχθούν σε αυτοματοποιημένη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και ζήτησε να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος, διότι η δικαστική επικύρωση θα επιβαρύνει σημαντικά κατά 18 μήνες τη διαδικασία και ήδη τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα. «Η δικαστική επικύρωση σημαίνει καθυστέρηση 18 τουλάχιστον μηνών, γιατί οι 5 μήνες που προβλέπει ο νόμος δεν θα τηρηθούν στην πράξη, από τα ήδη υπερφορτωμένα δικαστήρια».

Επισήμανε, μάλιστα, το κακό προηγούμενο του νόμου Κατσέλη, λέγοντας ότι σήμερα δίνονται ημερομηνίες εκδίκασης για το 2032, ενώ εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις.

«Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων θα πρέπει να αρχίσει την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος. Καμία αίτηση να μη γίνει γραπτά», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, υποστηρίζοντας ότι χωρίς την ηλεκτρονική πλατφόρμα ο νόμος δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα δημιουργήσει τεράστια γραφειοκρατία.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου που διευκολύνουν τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών. «Η αναστολή που προβλέπεται για το χρόνο από την υποβολή της αιτήσεως, μέχρι την έκδοση δικαστικής αποφάσεως, και αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ πρέπει να καταργηθεί, διότι  η αναστολή θα ευνοήσει τη δημιουργία περαιτέρω οφειλών και θα ενθαρρύνει τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών».

Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε κρίσιμο για την πορεία του τραπεζικού συστήματος το θέμα των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι ο στόχος μείωσης κατά 40 δισ. ευρώ, ή 38%, μέχρι το τέλος του 2019 είναι δύσκολος αλλά μπορεί να επιτευχθεί υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκαν στα 74 δισ. ευρώ και στα περίπου 100 δισ. ευρώ, με βάση τον ευρύτερο ορισμό. Τα 100 δισ. ευρώ αποτελούν το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου και είναι ποσοστό-ρεκόρ για την Ευρώπη.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΕΤ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι τράπεζες θα περάσουν από τα stress tests της ΕΚΤ στις αρχές του 2018 - βάσει οικονομικών στοιχείων του 2017 - και γι'' αυτό το λόγο θα πρέπει όχι μόνο να αποτραπεί η δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων αλλά και να επιτευχθεί σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ώστε να αποτραπούν πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.