Η Παυλίδης Μάρμαρα εξαγοράζει και το υπόλοιπο 10% της Mermerem μέσω των ΕΛ.ΠΙΣ

Η Παυλίδης Μάρμαρα εξαγοράζει και το υπόλοιπο 10% της Mermerem μέσω των ΕΛ.ΠΙΣ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε συνέχεια της εξαγοράς του 88,4% της εταιρείας Mermeren Kombinat AD Prilep έναντι 73 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι (έγινε μέσω της εξαγοράς της Stoneworks), η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα καταθέτει πρόταση εξαγοράς και για το υπόλοιπο 10% το οποίο είναι υπό μορφή Ελληνικών Πιστοποιητικών (ΕΛ.ΠΙΣ.).

Τα ΕΛ.ΠΙΣ. (ελληνικά πιστοποιητικά) αντιστοιχούν σε κοινές μετοχές της Mermeren Kombinat AD Prilep και είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο των Σκοπίων, αλλά και στο Χ.Α.

Πιο αναλυτικά, η Mermeren Kombinat είναι εισηγμένη μέσω ειδικού καθεστώτος στο Χ.Α. από τις 21 Μαΐου 2004, όταν εισήχθη το 10% των μετοχών της, μέσω των Ελληνικών Πιστοποιητικών που επέτρεπαν να εισαχθούν εταιρείες με έδρα πέριξ της βαλκανικής, σε μια προσπάθεια διεθνοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Το προσφερόμενο αντάλλαγμα για την απόκτηση κάθε ΕΛ.ΠΙΣ ανέρχεται σε 18,70 ευρώ τοις μετρητοίς, ενώ η πρόταση από την Παυλίδης αφορά συνολικά έως 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ. που σημαίνει ότι η Παυλίδης θα καταβάλει το ποσοστό των 8,76 εκατ. ευρώ. Τα 468.700 ΕΛ.ΠΙΣ., αντιπροσωπεύουν μετοχές της Mermeren που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η Mermeren Kombinat AD Prilep έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο της Π.Γ.Δ.Μ., έχει έδρα στο Prilep και ως κύρια δραστηριότητα έχει την εξόρυξη, επεξεργασία και διανομή μαρμάρων και διακοσμητικών πλακών.

Η Τράπεζα Πειραιώς είναι εκδότης των ΕΛ.ΠΙΣ. που διαπραγματεύονται στο Χ.Α., όπως επίσης και θεματοφύλακας των αντίστοιχων μετοχών. Κάθε 1 ΕΛ.ΠΙΣ. αντιπροσωπεύει μία 1 μετοχή της Mermeren με ονομαστική αξία 1 ευρώ. Έως σήμερα η Παυλίδης κατέχει 4.143.357 των μετοχών της Mermeren, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 88,40%.

Η περίοδος της αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει από τις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή από την προσεχή Τετάρτη έως τις 28 Μαρτίου 2018.

Η εξαγορά του 88,4% έναντι 73 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι

Όπως προαναφέρθηκε, το περασμένο καλοκαίρι η Παυλίδης έναντι 73 εκατ. ευρώ σε μετρητά, εξαγόρασε την Stoneworks η οποία ελέγχει την Mermeren Kombinat AD Prilep.

Ήταν μια κίνηση – ματ από την πλευρά της Παυλίδης Μάρμαρα, της εξαιρετικής αυτής εταιρείας από τη Δράμα, που διατηρεί αξιοζήλευτους οικονομικούς δείκτες σ' όλη τη διάρθρωσή της.

Η Mermeren έως το 2009 ανήκε στην Κυριακίδης Μάρμαρα όταν και πουλήθηκε στο NBGI Private Equity Limited και το Ethemba Capital όπου εξαγόρασαν το 88,4% των μετοχών της.

Διαθέτει ένα από τα καλύτερα λατομεία λευκού μαρμάρου στον κόσμο, από το οποίο έχουν «ντυθεί» μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια – κυβερνητικά και θρησκευτικά – του… ανατολικού κόσμου.

Πρόκειται για το λατομείο Sivec που εδρεύει στα Σκόπια, στην πόλη Prilep που απέχει περίπου 200 χλμ από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο χρησιμοποιεί ως βασικό κέντρο διανομής στο εξωτερικό του μαρμάρου Bianco Sivec.

Το (ολόλευκο) μάρμαρο της Mermeren έχει «ντύσει» φημισμένα και εμβληματικά κτήρια όπως το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία, κυβερνητικά κτήρια στο Αρζεμπαϊτζάν, και δεκάδες άλλα σε Κίνα, Μέση Ανατολή, χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Σιγκαπούρη, Νότιος Κορέα και Ινδονησία.

Η Mermeren είχε το 2016 κύκλο εργασιών 16,6 εκατ. ευρώ έναντι 16,3 εκατ. ευρώ το 2015 και καθαρά κέρδη 3,4 εκατ. ευρώ από 4,8 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η Παυλίδης Μάρμαρα

Η Παυλίδης μπορεί να ασχολείται με το μάρμαρο, όμως (δίκαια) θεωρείται μια εταιρεία… διαμάντι για όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Το 1999 είχε καταθέσει αίτηση εισαγωγής στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. όμως δεν προχώρησε η εισαγωγή, ενώ το 2003 επίσης έγινε προσπάθεια ένταξης στην αγορά, που δεν τελεσφόρησε.

Έχει εξαιρετικό ισολογισμό ενώ έχει «υπογράψει» έργα σε πολλές Ηπείρους και χώρες όπως Κορέα, Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Ταϊβάν, Φιλιππίνες κ.α.

Το 2016 είχε κύκλο εργασιών που έφτασε στα 62,2 εκατ. ευρώ από 50,5 εκατ. ευρώ το 2015 (+23%), με κέρδη προ φόρων 31 εκατ. ευρώ έναντι 19,7 εκατ. ευρώ το 2015! Πρόκειται για ένα πρωτοφανές περιθώριο κέρδους, που δε συναντάται σε άλλο κλάδο, έστω και αν είναι προ φόρων.
Έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 19 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει ταμείο περί τα 68 εκατ. ευρώ!

Η επιχείρηση έχει καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία με κύρια δραστηριότητα την εξόρυξη και επεξεργασία μαρμάρων, διαθέτοντας τέσσερα κύρια λατομεία, εξορύσσοντας μάρμαρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά από το καθένα.

Πρόκειται για το Ariston (δυναμικότητας 30.000 κ.μ ογκομάρμαρα) όπου εξορύσσεται ένα ευγενές και φίνο μάρμαρο με υψηλή αισθητική αξία.

Το Λατομείο Kavala που εξορύσσεται το ομώνυμο μάρμαρο με δυναμικότητα 40.000 κ.μ ογκομάρμαρα ετησίως.

το Λατομείο Volakas όπου εξορύσσεται το λευκό μάρμαρο με τα χαρακτηριστικά γκρι-καφέ νερά, το λατομείο Florida όπου εξορύσσεται ένα μοναδικό μάρμαρο με χαρακτηριστικά μπλε-γκρι νερά σε λευκό φόντο.

Και το Λατομείο Perla στην Νότια Αλβανία όπου εξορύσσεται ο κρεμ/μπεζ ασβεστόλιθος.

Επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ

Στις αρχές του 2017 η Παυλίδης Μάρμαρα ανακοίνωσε το ξεκίνημα μεγάλου επενδυτικού σχεδίου ύψους 70 εκατ. ευρώ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για το διάστημα 2017-2020.

Αφορά την ανάπτυξη αιολικών πάρκων 50 MW παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας στην Μακεδονία και Θράκη, ενώ τα έργα έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.

Η πλήρης λειτουργία των νέων 50MW θα έχει θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και θα συμβάλλει στην μείωση εκπομπών ρύπων κατά 123.500 τον. CO2 ανά έτος, που ισοδυναμεί με δάσος 163.800 στρεμμάτων και ηλεκτροδότηση μιας πόλης 120.000 κατοίκων.