Η μετοχή που αγάπησε ο Γουόρεν Μπάφετ

Η μετοχή που αγάπησε ο Γουόρεν Μπάφετ

Mετά την ψήφο του στo ιαπωνικό μοντέλο sōgō shōsha o «σοφός» των αγορών Γουόρεν Μπάφετ ποντάρει σε μεγάλες φαρμακευτικές και η αίσθηση της στήλης- σε αντίθεση με όσα γράφονται- είναι ότι το στοίχημα σχετίζεται με μια εικόνα πολύ μεγαλύτερη από εκείνη του περιβόητου εμβολίου για τη νόσο Covid-19.

Η Berkshire λοιπόν σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στις 16 Νοεμβρίου, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους προέβη σε νέες επενδύσεις στη Merck και στην Pfizer, ενώ ενίσχυσε περαιτέρω τα πονταρίσματά της στην AbbVie και τη Bristol-Meyers Squibb. (σ.σ.: Mεταξύ των νέων της συμμετοχών ήταν και η Snowflake και η T-Mobile με τις οποίες θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο).

Τα μερίδια είναι αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθεμία από τις AbbVie, Bristol-Myers Squibb και Merck στο τέλος του τριμήνου, ενώ το μερίδιο στην Pfizer είναι αισθητά μικρότερο της τάξης των 136 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι στις πέντε πρώτες θέσεις -αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του χαρτοφυλακίου- παραμένουν η Apple, η Bank of America, η Coca-Cola, η American Express και η Kraft Heinz, ενώ συνολικά υπάρχουν 46 τίτλοι μετοχών στο χαρτοφυλάκιο, πολλοί από τους οποίους είναι εξαιρετικά μικρής στάθμισης.

Συνεχίζοντας την παράδοση που έχει καθιερώσει η στήλη, θα διερευνήσουμε τις «αρετές» που τράβηξαν την προσοχή του Γουόρεν Μπάφετ σε κάθε μια από τις νέες εισαγωγές, ξεκινώντας μεν με την Bristol-Myers Squibb, αλλά αποκαλύπτοντας εξαρχής το κοινό χαρακτηριστικό που πιστεύουμε ότι κέντρισε τον γκουρού των αγορών: Πρόκειται για το χαρτοφυλάκιο τους στo μέλλον της ογκολογίας, ήτοι στα Car-t κύτταρα. και στους αναστολείς ελέγχου. Το γεγονός ότι η μικρότερη στάθμιση δόθηκε σ’ εκείνη που έχει και το μικρότερο χαρτοφυλάκιο στην ανοσοθεραπεία-βλέπε Pfizer- επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση μας.

Η ιδιαίτερη γραμμή φαρμάκων της Bristol-Myers Squibb

Πρόκειται για μια εταιρεία με εξαιρετικά επιτυχημένο ιστορικό εξαγορών που εμπλούτισαν την προϋπάρχουσα και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γραμμή φαρμάκων. To deal –μαμούθ των 74 δισ. δολαρίων με την Celgene ήταν αυτό που βοήθησε την Bristol Myers να αναπτυχθεί ταχύτητα έναντι της Merck και της Roche στην ανοσοθεραπεία, μιας και συνετέλεσε στη δημιουργία ενός φαρμακευτικού κολοσσού με 9 προϊόντα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έχει στη φαρέτρα της ένα πολύ σημαντικό φάρμακο, το Opdivo, τον πρώτο αναστολέα σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε κανονιστική έγκριση. Μέσω του Opdivo, η εταιρεία  προσπαθεί να αναπτύξει ένα φάρμακο- είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με άλλα καρκινικά φάρμακα-όχι μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για το μελάνωμα, το προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα, για το κλασσικό λέμφωμα Hodgkin, τον καρκίνο της κεφαλής και του τραχήλου από πλακώδη κύτταρα και το καρκίνο του ουροθηλίου. Μαζί με το Yervoy μάλιστα αποτέλεσε έναν από τους πρώτους συνδυασμούς ανοσο-ογκολογίας που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία του μεταστατικού μελανώματος ενώ όσον αφορά το διαυγοκυτταρικό καρκίνωμα των νεφρών (RCC), το Optivo εξασφάλισε πρόσφατα έγκριση νέας θεραπείας πρώτης γραμμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να οδήγησε σε ελαφρά μείωση των πωλήσεων του Οpdivo –κατά 2% στο γ’ τρίμηνο και 4% στο εννιάμηνο - μιας και πολλοί καρκινοπαθείς αναβάλλουν την θεραπεία στο νοσοκομείο, αλλά την σκυτάλη πήρε το από κοινού φάρμακο με την Pfizer, Eliquis, για την πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής, το οποίο εμφάνισε πωλήσεις αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και 17% σε σχέση με το εννιάμηνο του 2019.

(σ.σ:Το Eliquis για την πρόληψη φλεβικής θρομβοεμβολής χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από επιπλοκές που σχετίζονται με την πήξη του αίματος).

Δυνατά αποτελέσματα –δυνατό guidance

Η Bristol Myers Squibb παρουσίασε έσοδα τρίτου τριμήνου ύψους 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα έσοδα στις ΗΠΑ να σημειώνουν αύξηση 88% στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τα διεθνή έσοδα να σημειώνουν αύξηση 58% στα 4 δισ. δολάρια. Tα EPS Νon GAAP ανήλθαν στα 1,63 δολάρια ανά μετοχή ενώ τα GAAP EPS ήταν 0,82 δολάρια.

Ο αντίκτυπος της απόκτησης της Celgene, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019 είναι κάτι παραπάνω από προφανής και αποκαλύπτεται από τον παρακάτω πίνακα που παρουσιάζει τα έσοδα ανά φάρμακο στο τρίτο τρίμηνο, όπου τα φάρμακα με αστερίσκο είναι αυτά που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Bristol μετά την εξαγορά της Celgene.

Για το 2020 η εταιρεία θα προσεγγίσει τα 42 δισ. δολάρια εσόδων και έξοδα Έρευνας και Ανάπτυξης πέριξ των 10 δισ. δολαρίων.

Στο κομμάτι του χρέους τώρα, η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία έχει αρκετά μεγάλο χρέος -30 δισ. δολάρια- αλλά διαχειρίσιμο και με λήξεις αρκετά χαμηλές τα επόμενα χρόνια, ήτοι 2,8 δισ. δολάρια φέτος, 2 δισ. δολάρια το επόμενο έτος και 4,8 δισ. δολάρια το 2022. Διαθέτει όμως εξαιρετικό ταμείο και εως το τέλος του 2024 έχει στόχο για <1,5x Χρέος / EBITDA

Η αγορά έχει ακόρεστη διάθεση για τις εκδόσεις της εταιρείας με αποτέλεσμα τη δυνατότητα της Βristol να εξασφαλίζει την ανάπτυξη της μέσω χαμηλού κόστους χρηματοδότησης. Παράδειγμα η πρόσφατη έκδοση χρέους, ύψους 7 δισ. δολαρίων, διάρκειας 30 ετών και με κουπόνι 2,55%.

Εν ολίγοις η εταιρεία έχει την ευχέρεια να συνεχίσει να πληρώνει το μέρισμα της τάξης του 2,9% στα τρέχοντα επίπεδα των 61,80 δολαρίων, να συνεχίσει να αναπτύσσεται και ταυτόχρονα οι υψηλές ταμειακές ροές να μειώνουν το χρέος της. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο.

Η συναρπαστική εξαγορά της MyoKardia

Ο καινούργιος στόχος της Bristol-Myers Squibb αφορά μια εταιρεία μ’ ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και δυνατούς ρυθμούς ανάπτυξης. Μόλις πριν από ένα μήνα, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εξαγοράσει με μετρητά τη MyoKardia έναντι 13,1 δισ. δολαρίων.

Το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εξαγοράς είναι κυρίως το Mavacamten, το οποίο αν τελικά εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές αναμένεται να έχει από το 2023 και μετά ετήσιες πωλήσεις 3 δισ. δολαρίων.

Το φάρμακο, με πιθανή κυκλοφορία το 2021, αυξάνει σημαντικά το καρδιαγγειακό franchise της Bristol-Myers Squibb. Περίπου 1 στα 500 άτομα μπορεί να βοηθηθεί από τα φάρμακα της MyoKardia και οι πιθανότητες έγκρισης σύμφωνα με τους αναλυτές είναι υψηλές.

Δεν είναι όμως η μόνη έγκριση που περιμένει η Βristol Myers. H εταιρεία έχει εν αναμονή 12 πιθανές εγκρίσεις στις ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ νέα φάρμακα όπως το Zeposia και το Reblozyl, έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην ωρίμανση της διανομής τους δισεκατομμύρια στις ετήσιες πωλήσεις. Γι’αυτό άλλωστε και η εταιρεία είναι από τις εξαιρέσεις που έχουν αυξήσει τις προβλέψεις EPS για το οικονομικό έτος 2020 και επιβεβαιώνουν εκ νέου τις προβλέψεις EPS του 2021.

Τα ρίσκα

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μια πολλά υποσχόμενης μετοχής για έναν μακροπρόθεσμο επενδυτή – ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Μπάφετ είναι ο ορισμός του μακροπρόθεσμου επενδυτή- αλλά δεν στερείται κινδύνων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Bristol-Myers Squibb έγκειται ακριβώς στη δύσκολη φύση του κλάδου. Η εταιρεία επενδύει τεράστια ποσά στην Έρευνα και Ανάπτυξη – περίπου 10 δισ. δολάρια ετησίως- ωστόσο δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ε & Α αποδίδει πάντα. Τυχόν αποτυχίες σε εγκρίσεις φαρμάκων από τις ρυθμιστικές αρχές, μη επιτυχή ολοκλήρωση της Φάσης 3 φαρμάκων σε εξέλιξη, ακόμα και μια αλλαγή στην όρεξη των επενδυτών για χρέος –κάτι που θα στερούσε από την εταιρεία την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση- είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι στον κόσμο των αγορών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.