Η μεγάλη αποστολή των ελληνικών Startups στην Silicon Valley
Shutterstock
Shutterstock
ELEVATE GREECE

Η μεγάλη αποστολή των ελληνικών Startups στην Silicon Valley

Σε λίγες ώρες μια μεγάλη ελληνική αποστολή, η οποία συστάθηκε από κοινού από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το Υπουργείο Εξωτερικών, αναχωρεί για το Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. με στόχο τη σύνδεση του δυναμικού τομέα των Startup εταιρειών με το αντίστοιχο, εξαιρετικά ανεπτυγμένο, οικοσύστημα παραγωγής επιχειρηματικής καινοτομίας της Σίλικον Βάλεϊ.

Της αποστολής ηγούνται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ιωάννης Σμυρλής. Φυσικά, στο επίκεντρο της αποστολής θα βρεθούν έξι ελληνικές Startups του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece, στο οποίο συμμετέχουν 665 Startups.

Ο σκοπός του ταξιδιού είναι η εξωστρέφεια του ελληνικού οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας, η παρουσίαση των ευνοϊκών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πλέον στην Ελλάδα για την προσέλκυση επενδύσεων και η κινητοποίηση και αξιοποίηση διαπρεπών Ελλήνων επιστημόνων, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Καλιφόρνια.

Silicon Valley Greek Hub

Σχεδόν ένα χρόνο πριν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης σε μια αντίστοιχη επίσκεψη στις Η.Π.Α. είχε θέσει τα θεμέλια του Silicon Valley Greek Hub (SVGH) ενός συνδέσμου ο οποίος αποτελείται από σημαίνοντα μέλη της τοπικής ομογένειας που δραστηριοποιούνται στο ευρύτερο πεδίο της καινοτομίας.

Στη λίστα που έχει αναρτήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στον δικτυακό του τόπο αναφέρονται ο Νίκος Μπονάτσος και ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, επενδυτές σε μεγάλα αμερικανικά επιχειρηματικά κεφάλαια, καθηγητές Πανεπιστήμιου, όπως ο Κώστας Σπανός του UC Berkeley αλλά και γνωστοί επιχειρηματίες και ιδιώτες επενδυτές, όπως ο Τομ Κατσιούλας και ο Ευάγγελος Σιμούδης.
Στόχοι του συνδέσμου Silicon Valley Greek Hub είναι η προώθηση δράσεων δικτύωσης και διασύνδεσης τόσο με την Ελλάδα όσο και με άλλες οργανώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ ή και αλλού και η πολύ σημαντική παροχή τεχνογνωσίας και καθοδήγησης σε ελληνικές Startups.

Οι επαφές που έχουν προγραμματιστεί στη Σιλικον Βάλεϊ 

Οι επαφές θα περιλαμβάνουν συναντήσεις με επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ, Μπέρκλεϊ, USF, ανώτερα στελέχη εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εκπροσώπους εθνικών φορέων προώθησης επενδύσεων και καινοτομίας που λειτουργούν στις ΗΠΑ, καθώς και πολιτειακούς αξιωματούχους. 

Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με συλλόγους της ομογένειας, οπού οι υφυπουργοί αναμένεται να παρουσιάσουν το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει στην Ελλάδα, την ανάδυση του οικοσυστήματος καινοτομίας και το γεγονός πως η χώρα μας αποτελεί πλέον έναν εξωστρεφή, επενδυτικό προορισμό που προσελκύει εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια από τον χώρο της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

Το προφίλ των ελληνικών Startups που συμμετέχουν στην αποστολή

iComat
https://icomat.co.uk

H iCOMAT είναι μια spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η οποία έχει αναπτύξει μια -κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας-διαδικασία για την κατασκευή προηγμένων σύνθετων υλικών από ανθρακονήματα που είναι ελαφρύτερα και ισχυρότερα και πιο οικονομικά από τις υπάρχοντες διαδικασίες για τους τομείς της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και ειδικά των σκαφών θαλάσσης. Η Startup έχει υποκατάστημα στην Ελλάδα και έχει σηκώσει χρηματοδότηση 700 χιλ. ευρώ από το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Velocity Partners.

Digital Commerce Intelligence
https://dci.ai
Η Startup με έδρα τη Χίο έχει δημιουργήσει ένα σύστημα συλλογής δεδομένων και εκτίμησης πωλήσεων παρέχοντας σε μεγάλους πελάτες FMCG της ΝΑ Ασίας, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα ηλεκτρονικών πωλήσεων γενικά αλλά και τιμών ανταγωνιστών ειδικά. Η Startup έχει σηκώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο Velocity Partners.

Intelligencia 

www.intelligencia.ai

H Intelligencia είναι μια εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία επικεντρώνεται στο να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους που ενέχει η διαδικασία ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Η Startup ιδρύθηκε το 2017 και σήμερα, έχοντας παρουσία σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, συνεργάζεται με μεγάλες και μικρές βιο-φαρμακευτικές εταιρείες από όλο τον κόσμο, κορυφαία ερευνητικά κέντρα  και έχει 90 υπαλλήλους. Η εταιρεία προσφέρει μια σουίτα εργαλείων που διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων και δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες της να μειώσουν τους κινδύνους και παράλληλα να αυξήσουν τη ροή της παραγωγής των φαρμάκων. Η Startup έχε σηκώσει πρόσφατα χρηματοδότηση 10 εκατ. δολαρίων από το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο BigPi αλλά και ξένα VC. 

Phenometry
https://phi3d.com
Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες αιχμής, αλγόριθμους και μαθηματικά για να επιτρέψει σε όλους να σχεδιάζουν και να χειρίζονται πολύπλοκα τρισδιάστατα σχήματα, με κορυφαία ποιότητα και λείες επιφάνειες, επιτρέποντας στους χρήστες να εστιάσουν στις σχεδιαστικές τους ιδέες και όχι στην καθαυτή χρονοβόρα διαδικασία. H Startup ιδρύθηκε το 2021 και έχει ήδη σηκώσει 2 εκατ. δολάρια από το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο BigPi.

BibeCoffee
https://bibecoffee.com
Η BibeCoffee ιδρύθηκε το 2018 και έχει σχεδιάσει μια λύση παρακολούθησης IoT για επαγγελματικές μηχανές καφέ. Η BibeCoffee μετατρέπει κάθε επαγγελματική μηχανή καφέ σε ένα έξυπνο συνδεδεμένο τερματικό το οποίο προσφέρει συλλογή πληροφοριών και αναλυτικών στοιχείων, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της σωστής χρήσης και λειτουργίας της μηχανής, τη μείωση του κόστους συντήρησης αλλά και την αξιολόγηση της παραγωγής καφέ μεταξύ άλλων. H Startup έχει σηκώσει 1,8 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια Uni.Fund και Venture Friends.

Gaspardesk
https://www.gaspardesk.com 
Η Gaspardesk έχει φτιάξει μια ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης αιτημάτων υποστήριξης IT helpdesk η οποία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες και μπορεί να επιλύσει αυτόματα το 40% των αιτημάτων χρηστών. Η πλατφόρμα της Startup μπορεί μάλιστα να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα και διαδεδομένα εταιρικά συστήματα επικοινωνίας κάτι που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν κανάλι επικοινωνίας ενώ τα οφέλη για την εταιρεία και το τμήμα ΙΤ είναι μεγάλα. Η Startup με έδρα τη Σίλικον Βάλεϊ και γραφεία στην Αθήνα σήκωσε πρόσφατα 2,3 εκατ. δολάρια με τη συμμετοχή του ελληνικού επιχειρηματικού κεφαλαίου VentureFriends.

Hosthub
https://www.hosthub.com
Στη Hosthub (πρώην Syncbnb) έχει δημιουργήσει μια προηγμένη δικτυακή τεχνολογία η οποία επιτρέπει στους κατόχους καταλυμάτων προς ενοικίαση να συνδέονται σε οποιαδήποτε σχετική πλατφόρμα στον κόσμο και να συγχρονίζουν με αυτό το τρόπο τις καταχωρήσεις τους άμεσα γλιτώνοντας χρόνο, εξαλείφοντας τις διπλοκρατήσεις. H Startup έχει πάνω από 2.000 πελάτες σε 87 χώρες και έχει σηκώσει 700 χιλιάδες ευρώ από το ελληνικό επιχειρηματικό κεφάλαιο Velocity Partners.