Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παίξει το παιχνίδι της αξιολόγησης

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να παίξει το παιχνίδι της αξιολόγησης

Ο κ. Ντράγκι κάθεται πάντα στην φαρδιά πλευρά του τραπεζιού στις συναντήσεις των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εκεί θα καθίσει και την Δευτέρα όταν, μιλώντας στους Υπ. Οικονομικών, θα εξηγήσει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι δική του υπόθεση και δεν μπορεί κανείς να την μπλέξει με την αξιολόγηση.

Ο κύβος ερρίφθει και η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών στην Ελλάδα από την στιγμή που ξεκίνησαν τα stress tests θα ολοκληρωθεί με ιδιωτικά ή κρατικά κεφάλαια, αλλά πάντα και σε κάθε περίπτωση υπό την εποπτεία και την ευθύνη του SSM δηλαδή της ΕΚΤ, με διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να έχουν τελειώσει στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Αυτή είναι η απόφαση. Και αυτή η απόφαση δεν επιδέχεται αλλαγές ούτε αμφισβητήσεις κατά τους υπεύθυνους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφαγκ Σόιμπλε έχει τις επιφυλάξεις του γι' αυτό. Αλλά τα όρια των επιφυλάξεών του δεν μπορούν να υπερβούν τις γραμμές μέσα στις οποίες κινούνται οι απαιτήσεις για την τραπεζική σταθερότητα στις οικονομίες των χωρών του ευρώ. Απαιτήσεις οι οποίες αποτελούν αρμοδιότητα των νομισματικών αρχών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του εποπτικού Οργανισμού SSM.

Όσοι παίρνουν αποφάσεις το γνωρίζουν αυτό.

Και για τον λόγο αυτό η συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup θα αποφύγει να φέρει σε αντιπαράθεση τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την ομάδα των σκληρών υπό τον κ. Σόιμπλε.

Η διασφάλιση των προϋποθέσεων για να εξελιχθούν με τον τρόπο αυτό οι διαδικασίες στο Eurogroup έχει ανατεθεί στον κ. Μοσκοβισί ο οποίος στην Αθήνα χθες και σήμερα πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση Τσίπρα να έχει τελειώσει έγκαιρα με τα προαπαιτούμενα. Γιατί το ζήτημα δεν είναι τόσο η δόση των 2 δισ. ευρώ αλλά η εξασφάλιση της εικόνας ομαλότητας την οποία ο Επίτροπος πρέπει να μεταφέρει στις κοινοτικές αρχές πριν από την έναρξη των συζητήσεων στο Eurogroup. Και ήδη από τις σημερινές συναντήσεις έχει πάρει τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του.

Από την στενή πλευρά του τραπεζιού ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών θα μπορέσει να εκφράσει τις επιφυλάξεις του αλλά η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Αν κάποιος θέλει να έχει μία πρόγευση αυτής της συζήτησης αρκεί να διαβάσει το κείμενο ενημέρωσης του ολλανδού υπουργού Οικονομικών κ. Ντάισελμπλουμ o οποίος ως η ηχώ της φωνής του Γερμανού συναδέλφου του ενημερώνει ήδη προκαταβολικά την δική του βουλή ότι:

«το Eurogroup πιθανότατα θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των stress tests και της Asset Quality Review. Στη βάση των εν λόγω αποτελεσμάτων θα καθοριστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει λόγος για κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών (σ.σ. ήδη βέβαια τα αποτελέσματα έχουν ανακοινωθεί).

Όταν το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος γίνει γνωστό, θα πρέπει πρώτα οι τράπεζες από μόνες τους να αναζητήσουν κεφάλαια. Εάν το έλλειμμα δεν μπορεί να καλυφθεί επαρκώς από την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση.

Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί ένα ποσό μέχρι 25 δισ. Ευρώ εντός του ESM. Από το ποσό αυτό τα 10 δις ευρώ είναι διαθέσιμα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM. Τα υπόλοιπα 15 δις ευρώ μπορούν να διατεθούν μόνον αφού υλοποιηθούν τα προς τούτο απαιτούμενα μέτρα που έχουν οριστεί στο Μνημόνιο».

Κανένα σημείο αναφοράς ή εξάρτησης από την αξιολόγηση.

Τελικά ποιος κοροϊδεύει ποιόν στην Αθήνα;