Το χαμένο έδαφος του πρώτου τριμήνου του έτους θα προσπαθήσουν να καλύψουν οι ελληνικές τράπεζες στο επόμενο εξάμηνο, με στόχο να πιάσουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων για το σύνολο του 2017 και να περιορίσουν την πιθανότητα αρνητικών εκπλήξεων στα stress tests του 2018.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση της κατάστασης, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει από τη στιγμή που θα διευθετηθούν οι εκκρεμότητες σχετικά με το πλαίσιο διαχείρισης, να επιταχύνουν την εφαρμογή επιθετικών λύσεων, να πιέσουν στο μέγιστο βαθμό τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Όμως η βασική προϋπόθεση για να μην βρεθούν οι τράπεζες αντιμέτωπες με νέες αρνητικές επιπτώσεις είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αφενός γιατί η νομοθέτηση των απαραίτητων εργαλείων είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και αφετέρου διότι η επίτευξη συμφωνίας εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση του κλίματος, τόσο για τις τράπεζες όσο και για την πραγματική οικονομία. Η μείωση της χρηματοδότησης των τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (ELA) και η σταδιακή αύξηση των καταθέσεων θα είναι οι πρώτες θετικές εξελίξεις.
Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις των τραπεζών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πρώτος στόχος είναι ο εντοπισμός και η κλιμάκωση των πιέσεων προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η ποινική ασυλία των στελεχών που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων και η φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών, αναμένεται να δώσουν την ώθηση που χρειάζονται οι τράπεζες για να κινηθούν ταχύτερα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, εκτιμάται ότι οι αλλαγές σε επίπεδο διακυβέρνησης των τραπεζών, θα συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων. Επιδίωξη των ρυθμιστικών αρχών είναι η στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών με πρόσωπα ανεξάρτητα, που έχουν να επιδείξουν σημαντική εμπειρία σε κρίσιμες θέσεις, σχετικές με το αντικείμενο που θα ασχοληθούν.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι στόχοι που περιγράφονται στο τριετές πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 40 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019 δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η «γραμμή» που έχει περάσει προς τις διοικήσεις είναι πως όσο ταχύτερα επιτύχουν ή και υπερκαλύψουν τους στόχους, τόσο θα βελτιώνεται η κατάσταση των τραπεζών, θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και θα μπορέσει να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.