Χάνεται ο έλεγχος στα ληξιπρόθεσμα - Ξεπερνούν το 70% του ΑΕΠ μαζί με τις εισφορές

Χάνεται ο έλεγχος στα ληξιπρόθεσμα - Ξεπερνούν το 70% του ΑΕΠ μαζί με τις εισφορές

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Η ασφαλιστική λαίλαπα σε συνδυασμό με τους αυξημένους φόρους που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο αναμένεται να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό του 2017, ενώ δεδομένη θεωρείται από οικονομολόγους η φρενήρης πορεία αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Κάθε μήνα οι απλήρωτες οφειλές προς το δημόσιο αυξάνονται πλέον κατά 1 δισ. ευρώ, ωστόσο αυτό που ανησυχεί τους οικονομολόγους είναι το 2017 τα χρέη φορολογούμενων και επιχειρήσεων θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην αύξηση των λουκέτων και στη πτώση γενικότερα της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η υψηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις με συντελεστή 29%, οι υψηλές προκαταβολές φόρου, τα τσουχτερά εκκαθαριστικά που θα αποσταλούν το καλοκαίρι, ο ΕΝΦΙΑ -με τα αγροτεμάχια να μπαίνουν στον συμπληρωματικό φόρο-, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν δείχνουν τη διέξοδο αλλά αντίθετα προοιωνίζονται νέα αδιέξοδα που θα ενταθούν αν χαθούν οι υπεραισιόδοξοι στόχοι για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Και δυστυχώς το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποφασιστικότητα στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και να ανοίξει το δρόμο σε επενδύσεις, βυθίζει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία συμπαρασύροντας ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις.

Σήμερα τα χρέη σε δημόσιο και ταμεία ανέρχονται στο 70% του ΑΕΠ ή διαφορετικά έχει φτάσει περίπου στα 115 δισ. ευρώ. Σχεδόν οι μισοί από τους φορολογούμενους χρωστούν στο ελληνικό κράτος και βρίσκονται υπό την πίεση κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. Η ύφεση έχει συμβάλει δραστικά στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ η συνολικά υψηλή φορολόγηση, οι ποινές και τα πρόστιμα έχουν διογκώσει το πρόβλημα το οποίο παράλληλα διευρύνθηκε από την αναποτελεσματικότητα των φορολογικών αρχών και τις πολιτικές παρεμβάσεις.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι το 85% των φορολογούμενων χρωστούν λιγότερο από 3.000 ευρώ ο καθένας, με το χρέος του να αντιπροσωπεύει μόλις το 2% των συνολικών οφειλών.

Αντίθετα, το 1% των οφειλετών χρωστούν ο καθένας περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ και το χρέος τους αντιπροσωπεύει το 80% του συνολικών οφειλών.

Εκτός από την παρατεταμένη ύφεση και της μείωσης των εισοδημάτων σημαντικός παράγοντας διόγκωσης των οφειλών είναι η εκτόξευση της ανεργίας που εμπόδισε και εμποδίζει τους πολίτες να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα 38 δισ. ευρώ περίπου που ανέρχονταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο το 2010 έφθασαν στα 95 δισ. ευρώ στα τέλη του 2016. Οι δε οφειλέτες αυξήθηκαν σε 4,3 εκατ. από ένα εκατ. που ήταν το 2010.