Goldman Sachs: Μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη 60 δισ. δολάρια λόγω Brexit

Goldman Sachs: Μεταφέρει από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη 60 δισ. δολάρια λόγω Brexit

Περιουσιακά στοιχεία ακόμη και 60 δισ. δολαρίων μεταφέρει η Goldman Sachs από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Φρανκφούρτη, σε μία τελευταία ένδειξη ότι οι τράπεζες ενισχύουν τις δραστηριότητές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από το Brexit.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η τράπεζα της Wall Street σκοπεύει να μεταφέρει μεταξύ 40 δισ. και 60 δισ. δολάρια στη γερμανική θυγατρική της μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Goldman Sachs Europe, θυγατρική με έδρα τη Φρανκφούρτη που θα στεγάσει τα περιουσιακά στοιχεία, είχε μόλις 3 δισ. ευρώ στο τέλος της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή της.

Τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι η αμερικανική τράπεζα JP Morgan φέρεται να σχεδιάζει την άμεση μεταφορά κεφαλαίων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ (230 δισ. δολάρια) από τη Βρετανία στη Γερμανία, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στο θέμα της εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση του θέματος, η JP Morgan σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη μεταφορά των assets στη θυγατρική της με έδρα τη Φρανκφούρτη, έως τα τέλη του 2020.

Τον Ιανουάριο, η τράπεζα είχε επίσης ανακοινώσει ότι θα επεκτείνει σημαντικά το κέντρο της στο Παρίσι ως μέρος των σχεδίων μετεγκατάστασης ορισμένων υπηρεσιών από το Λονδίνο, μετά το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες χρηματοπιστωτικών του κόσμου έχουν ήδη αναζητήσει νέα έδρα σε άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις και έχουν κάνει μεταφορές κεφαλαίων. Υπολογίζεται ότι η Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citi και Deutsche Bank έχουν μεταφέρει συνολικά πάνω 500 δισ. ευρώ εκτός Λονδίνου.

Η Βρετανία η οποία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, έχει εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η χώρα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, οι εταιρείες του ισχυρού City του Λονδίνου θα χάσουν το "διαβατήριο" που  τους επιτρέπει να λειτουργούν ελεύθερα στην Ευρώπη. Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρέπει κατά την διάρκεια αυτής της μετάβασης να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής τους σχέσης, θα πρέπει να συμφωνήσουν και επί ενός καθεστώτος ισοδυναμίας για να περιορισθούν τα προβλήματα.