Γιατί «στράβωσαν» οι εμπορικές συνομιλίες στο παρά πέντε;

Γιατί «στράβωσαν» οι εμπορικές συνομιλίες στο παρά πέντε;

Της Μαίρης Βενέτη

Οι αγορές διανύουν μια εξαιρετικά νευρική εβδομάδα, μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να πιέσει εκ νέου τους Κινέζους συνομιλητές του όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Δεδομένης της καλής μέχρι πρότινος ειδησιογραφίας όσον αφορά την εξέλιξη των εμπορικών συνομιλιών, οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από τη νέα εμπλοκή, με τους περισσότερους εμπλεκόμενους να αναρωτιούνται: Mα τι πήγε στραβά τη στιγμή που όλα έδειχναν ότι είμαστε λίγο πριν το τέλος των εμπορικών διαπραγματεύσεων;

Οι ΗΠΑ «διέρρευσαν» με κομψό τρόπο ότι η απειλή προκλήθηκε από την μη τήρηση εκ μέρους του Πεκίνου την περασμένη εβδομάδα ορισμένων βασικών δεσμεύσεων που είχε αναλάβει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Αυτό εξώθησε τον Trump να ανακοινώσει ξαφνικά την Κυριακή νέο κύκλο δασμών από την Παρασκευή 10 Μαϊου, την ισχύ των οποίων επιβεβαίωσε αργά τη Δευτέρα ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer.

Όπως χαρακτηριστικά είπε στους δημοσιογράφους: "Αισθανθήκαμε ότι ήμασταν σε καλό δρόμο να φτάσουμε κάπου. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας παρατηρήσαμε μια διάβρωση των δεσμεύσεων της Κίνας. Αυτό είναι κατά τη γνώμη μας απαράδεκτο”.

Εν ολίγοις, ο Lighthizer κατηγόρησε την Κίνα για αθέτηση υποσχέσεων, εκφράζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, την απογοήτευση των ΗΠΑ όσον αφορά ένα μόνιμο παράπονο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις: Πολλές φορές αναλαμβάνει δεσμεύσεις, αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι πολλές «συναινέσεις» της Κίνας δεν εφαρμόζονται ποτέ στην πράξη, ειδικά αυτές που αφορούν το εξαιρετικά φλέγον ζήτημα των ευρεσιτεχνιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ έχουν «μακρύ» κατάλογο αιτημάτων στα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και σε αυτά της μεταφοράς τεχνολογίας, των ξένων επενδύσεων, της βιομηχανικής πολιτικής και των αγροτικών αγορών.

Οι τομείς αυτοί όμως- και ειδικά οι ευρεσιτεχνίες- φτάνουν μέχρι τον βασικό κορμό της κινεζικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Είναι πολύ δύσκολο για την Κίνα να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους όρους της Ουάσινγκτον χωρίς να αιστανθεί «ρακένδυτη».

Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσφέρουν σαν μόνο αντάλλαγμα, την κατάργηση των δασμών που επέβαλαν στην έναρξη της εμπορικής διαμάχης!

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Πεκίνο την Τετάρτη καταδεικνύουν ακριβώς τι διακυβεύεται: Μια απρόσμενη πτώση των εξαγωγών της Κίνας και μια εξίσου απρόβλεπτη αύξηση των εισαγωγών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο δείκτης PMI Απριλίου διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 50,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, δείχνουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζει μια ασταθή ανάκαμψη.

Πόσο πιθανό είναι να τολμήσει η Κίνα να εγκαταλείψει εμπορικές πρακτικές που μέχρι πρότινος ήταν ο στυλοβάτης των τεχνολογικών φιλοδοξιών της;

Βάσει αυτής της οπτικής γωνίας, η πιθανότητα οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παρασυρθούν σε μια βαθύτερη εμπορική σύγκρουση, συμπαρασύροντας και την παγκόσμια οικονομία μαζί τους, είναι δυστυχώς μετρήσιμη.

Προς το παρόν έχουμε μπροστά μας τις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης και της Παρασκευής, όπου η κινεζική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Liu He θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον.

Αν λειάνει την πρόσφατη ένταση και ληφθεί τελικά μια συμφωνία επωφελή για όλους και πάνω από όλα, ανεκτή και υλοποίησιμη και για τις δύο πλευρές, ένα είναι σίγουρο: Oι άνθρωποι των αγορών θα περάσουμε ένα πολύ πιο ξέγνοιαστο Σαββατοκύριακο.

* Η κ. Μαίρη Βενέτη είναι Πιστοποιημένη Διαχειριστής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς


** Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.