Γιατί σημειώνουν βουτιά οι πωλήσεις υπολογιστών στην Ευρώπη

Γιατί σημειώνουν βουτιά οι πωλήσεις υπολογιστών στην Ευρώπη

Πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη περιοχή της Δυτικής Ευρώπης στο διάστημα Απριλίου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, επηρεασμένες αφενός από τα προβλημάτα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα και αφετέρου από τον επίμονο και υψηλό πληθωρισμό

Σύμφωνα με έρευνα της Canalys, οι συνολικές αποστολές φορητών υπολογιστών και επιτραπέζιων υπολογιστών μειώθηκαν στα 12,3 εκατ. τεμάχια, σημειώνοντας πτώση 18% από έτος σε έτος. Μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζουν οι φορητοί υπολογιστές με τις αποστολές να μειώνονται κατά 26% σε ετήσια βάση στα 9,5 εκατ.μονάδες.

Αντίθετα, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές σημείωσαν άνοδο 22% σε ετήσια βάση, με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται σε 2,7 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, καθώς η αυξημένη  ζήτηση κράτησε την κατηγορία σε θετική πορεία.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ο κύριος λόγος για τη δραστική μείωση των πωλήσεων του δεύτερου τριμήνου, καθώς βασικές περιοχές και πόλεις στην Κίνα ήταν σε lockdown για μεγάλο μέρος του τριμήνου, γεγονός που εμπόδισαν τα εργοστάσια και τα λιμάνια κατά μήκος του εμπορικού διαδρόμου Πεκίνου-Σαγκάης.

«Αν και η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται ξανά μέχρι τα τέλη Μαΐου, αυτή η ανάκαμψη δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει το κακό ξεκίνημα του τριμήνου. Αφού οι κατασκευαστές υπέστησαν τις καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης, στη συνέχεια επλήγησαν από τις αντίξοες μακροοικονομικές συνθήκες, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού» αναφέρει η εταιρεία Canalys.

Μειωμένη η ζήτηση από τους οικιακούς καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν κατά μέσο όρο περίπου 8% κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον, οι αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών για καταναλωτές μειώθηκαν κατά 34% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την αγορά νέων συσκευών λόγω πίεσης στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών» προσθέτουν οι αναλυτές της εταιρείας. 

Αντίθετα, καθώς οι χώρες της περιοχής συνέχισαν να ανακάμπτουν από την υγειονομική κρίση, η ζήτηση των επιχειρήσεων για συσκευές υψηλής ποιότητας, που υποστηρίζουν την επιστροφή στην εργασία και τον υβριδικό τρόπο εργασίας, παρέμεινε σχετικά ισχυρή, με τις εμπορικές αποστολές υπολογιστών να μειώνονται μόνο κατά 3%.

«Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί, που διαθέτουν κεφάλαια, εξακολουθούν να είναι πρόθυμοι και ικανοί να ανανεώσουν τις συσκευές των υπαλλήλων τους και να αναβαθμίσουν την υποδομή πληροφορικής του γραφείου τους» αναφέρει η Canalys.



 

Η εικόνα των κατασκευαστών

Η Lenovo παρέμεινε η κορυφαία επιλογή της Δυτικής Ευρώπης για επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές. Αν και οι αποστολές της μειώθηκαν κατά 8% σε 3,8 εκατ. μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ήταν ο κατασκευαστής με τις καλύτερες επιδόσεις στην πρώτη πεντάδα, με αύξηση του μεριδίου αγοράς άνω των τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. 

Η HP και η Dell υπέστησαν επίσης πτώση το δεύτερο τρίμηνο, με μειώσεις 17% και 18% αντίστοιχα. Η HP διατήρησε άνετα τη δεύτερη θέση της αγοράς, με πωλήσεις 3 εκατ. συσκευών έναντι 1,7 εκατ. της τρίτης στην κατάταξη Dell.