Γιατί ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ο νέος πονοκέφαλος νοικοκυριών και κυβέρνησης

Γιατί ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ο νέος πονοκέφαλος νοικοκυριών και κυβέρνησης

Ένα βαρέλι πετρελαίου δεν αρκεί για να φέρει την… άνοιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η υποχώρηση της τιμής του μαύρου χρυσού τον Ιούλιο ήταν μεν καλοδεχούμενη καθώς έριξε την τιμή της αμόλυβδης κατά 30 λεπτά σε μέσο πανελλαδικό επίπεδο ωστόσο φαίνεται ότι δεν θα επηρεάσει αισθητά τον συνολικό πληθωρισμό της χώρας ο οποίος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα θα κινηθεί στην περιοχή του 12% (ενδεχομένως και λίγο κάτω από το ψυχολογικό όριο του 12%).

Προφανώς και τα καύσιμα δεν ήταν φθηνά τον Ιούλιο καθώς η μέση πανελλαδική τιμή έχει παραμείνει πάνω από τα 2,1 ευρώ ανά λίτρο όσον αφορά στην αμόλυβδη. Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ δεν μετράει «ακρίβεια» αλλά μεταβολή τιμής οπότε η μείωση σε σχέση με τον Ιούνιο θα παίξει ρόλο. Γιατί λοιπόν δεν περιμένουμε ταχύτερη αποκλιμάκωση; Διότι τα… παρήγορα νέα σταματούν στην αμόλυβδη. Τα τρόφιμα, το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και αναμένεται ότι θα διατηρήσουν τον πληθωρισμό κοντά στα υψηλά των τελευταίων 29ετών.

Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή: Η ακρίβεια έχει περάσει από το πεδίο της ενέργειας σε όλα πλέον τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μετρά η ΕΛΣΤΑΤ καθώς στην πράξη αποδείχτηκε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει πλέον προσωρινά χαρακτηριστικά. Έτσι, ενώ θα περίμενε κανείς τον Αύγουστο να κορυφωθεί το πληθωριστικό κύμα (καθώς πλέον αρχίζουν να διπλώνουν και οι υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος), στην πράξη αποδεικνύεται ότι σειρά άλλων προϊόντων τιμολογούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι ωθώντας τον δείκτη τιμών καταναλωτή υψηλότερα.

Για τις σημερινές ανακοινώσεις δεν χρειάζεται κανείς να διαβάζει βουλωμένο γράμμα. Από τη στιγμή που ο εναρμονισμένος δείκτης κινήθηκε με βάση τα αρχικά στοιχεία της Eurostat στο 11,5%, το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθούμε κάπου στο 11,8-12%. Βεβαίως, επειδή τους δύο τελευταίους μήνες η ΕΛΣΤΑΤ μας έχει συνηθίσει σε «διορθώσεις» του εναρμονισμένου δείκτη, αυτό το ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί ούτε και τώρα. Σε τελική ανάλυση, το ακριβές ποσοστό έχει πλέον μικρή σημασία. Αυτό που έχει νόημα είναι:

1. Το πώς θα περάσει στην αγορά και πώς θα «μετρηθεί» από την ΕΛΣΤΑΤ ο νέος τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων του ρεύματος. Οι τιμοληψίες πλέον δεν είναι εύκολες καθώς η διαφορά από εταιρεία σε εταιρεία είναι πολύ μεγάλη.

2. Το πώς θα μετρηθεί το «μέτωπο» των τροφίμων. Από τον Ιούνιο κιόλας, οι μεγάλες εταιρείες έχουν κάνει νέο κύκλο ανατιμήσεων και αυτό θα αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Ιουλίου. Ο κλαδικός πληθωρισμός των τροφίμων, αναμένεται να είναι και πάλι υψηλότερος του 12%. Αυτός θα είναι και ο νέος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά ενόψει του φθινοπώρου αφενός διότι προαναγγέλλεται νέος γύρος ανατιμήσεων και αφετέρου διότι για τα τρόφιμα (προς το παρόν) δεν υπάρχει οικονομική στήριξη.