Γιατί η «έκρηξη» στα ομόλογα δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί η «έκρηξη» στα ομόλογα δεν επηρεάζει τον προϋπολογισμό

Στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα θα προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να μην εκτεθεί στη διαδικασία έκδοσης ακριβών ομολόγων. Η αναρρίχηση της απόδοσης στο 5% -δηλαδή στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από το 2017- υποχρεώνει το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει τις εναλλακτικές, τόσο για το διάστημα που υπολείπεται έως το τέλος του έτους, όσο και για το 2023.

Η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων (που έχουν συναφθεί με τις χώρες της Ευρωζώνης) αναμένεται να προχωρήσει κανονικά, καθώς ούτως ή άλλως θα καταβληθούν πόροι που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να καταβληθούν στη διετία 2023-2024.

Πρακτικά δηλαδή, επιλέγεται να σταλεί ηχηρό μήνυμα στις αγορές ότι παρά τις δυσμενείς συνθήκες δεν ανατρέπεται ο αρχικός σχεδιασμός και ταυτόχρονα μειώνεται ο όγκος των χρεολυσίων που θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο 2023 και στο 2024.

Από την άλλη φαίνεται ότι αναβάλλεται μέχρι… νεωτέρας η έκδοση του πρώτου πράσινου ελληνικού ομολόγου, καθώς οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν μια τέτοια κίνηση.

Το ταμείο φαίνεται να διαθέτει αυτήν τη στιγμή περί τα 39 δισ. ευρώ ποσό που αναλογικά με το ΑΕΠ είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς. Η αύξηση της απόδοσης στο 5% για το 10ετές προφανώς και δυσκολεύει το εγχείρημα των νέων εξόδων στην αγορά, ωστόσο το να υπάρξουν επόμενες κινήσεις στην αγορά δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ειδικά το reopening παλαιότερων εκδόσεων είναι μέσα στα σχέδια.

Επίσης, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ ,ειδικά για τα ομόλογα του νότου, στα πρότυπα της παρέμβασης που έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας, ειδικά αν η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο. Άλλωστε, το πρόβλημα της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή δεν είναι το χρέος της Ελλάδας που έχει σταθερό επιτόκιο, περιορισμένες λήξεις χρέους αλλά και ενεργά swaps που επιτρέπουν στον ΟΔΔΗΧ να τα ενεργοποιήσει και να κρατήσει σταθερό το κονδύλι των τόκων επί σειρά ετών.

Λόγω του περιορισμού της έκδοσης ομολόγων (οι εκδόσεις φέτος δεν θα φτάσουν στον προγραμματισμένο στόχο των 12 δισ. ευρώ) το χρέος αναμένεται να κλείσει φέτος στα 355 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αναλογία ως προς το ΑΕΠ θα συγκρατηθεί ενδεχομένως και κάτω από το 170%. Δηλαδή τουλάχιστον 30 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.