Γερμανία: Προς νέο δανεισμό ύψους 16,6 δισ. ευρώ για το 2024
AP Photo/Aurelien Morissard
AP Photo/Aurelien Morissard

Γερμανία: Προς νέο δανεισμό ύψους 16,6 δισ. ευρώ για το 2024

Δάνειο 16,6 δισ. ευρώ προβλέπει ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος περιλαμβάνει δαπάνες ρεκόρ για την άμυνα, δήλωσαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τη Δευτέρα.

Το δημοσιονομικό σχέδιο έως το 2027 φανερώνει ότι ο νέος δανεισμός θα μειωθεί στα 15 δισ. ευρώ έως τότε. Όμως οι πηγές εκτιμούν ότι εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 14,4 δισ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο, καθώς ο Λίντνερ προσπαθεί να εξισορροπήσει την υπευθυνότητα στα δημοσιονομικά με τις απαιτήσεις για δαπάνες από το εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Στο μεταξύ, δαπάνες ύψους 445,7 δισ. ευρώ προβλέπονται για το επόμενο έτος, αφού 476,3 δισ. ευρώ εκτιμώνται για το 2023. Τα σχέδια περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους 54,2 δισ. ευρώ το 2024.

Το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να υποβάλει την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ένα προσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του 2024 και προτάσεις δημοσιονομικού προγραμματισμού, αφού ανέβαλε τις παρουσιάσεις που είχαν αρχικά οριστεί για τον Μάρτιο και τον Ιούνιο λόγω διαφωνιών στο εσωτερικό του συνασπισμού.

Το πολύμηνο αδιέξοδο μεταξύ των αριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων έχει κατά καιρούς αποκαλύψει βαθιές εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για τα σχέδια δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η Γερμανία σχεδιάζει να συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες ύψους 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2024, με 51,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό για την άμυνα και 19,2 δισ.α ευρώ σε πρόσθετα δημοσιονομικά κονδύλια για τις ένοπλες δυνάμεις.

Το κοινοβούλιο της Γερμανίας ανέστειλε το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους μεταξύ 2020 και 2022 για να επιτρέψει επιπλέον δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

Φέτος, το «φρένο χρέους» τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή. Για το 2023 προβλέπεται νέο χρέος ύψους περίπου 45,6 δισ. ευρώ.

Το επόμενο έτος, το «φρένο χρέους» θα περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το κόστος των τόκων εκτιμάται σε 36,9 δισ. ευρώ το 2024, τρία δισ. ευρώ λιγότερα από τα προγραμματισμένα για το 2023.