Το… γαλατικό χωριό του 21ου αιώνα βρίσκεται έξω από τη Μόσχα

Το… γαλατικό χωριό του 21ου αιώνα βρίσκεται έξω από τη Μόσχα

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μόσχα υπάρχει μία κοινότητα πολύ διαφορετική από τις άλλες. Χρησιμοποιεί το δικό της κρυπτονόμισμα, δεν ζητάει κρατική βοήθεια για να σβήσει πυρκαγιές και επιτρέπει την είσοδο σε κρατικούς αξιωματούχους μόνο με επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν είναι… τρελοί και ότι δεν πάσχουν από φυματίωση.

Στο μικρό χωριό Κολιονόβο ο δρόμος που ξεκινάει από τη ρωσική πρωτεύουσα καταλήγει, μετά από 125 χιλιόμετρα, σε αδιέξοδο. Στο ίδιο αδιέξοδο που βρέθηκαν οι αγρότες κάτοικοί του καθώς η ρωσική οικονομία τους ξέχασε και οι τράπεζες ζητούσαν υψηλά επιτόκια για τους δανείσουν.

Όλα αυτά άλλαξαν όταν εμφανίστηκε ο «θείος Μίσα». Ο κατά κόσμο Μιχαήλ Σλιαπνίκοβ διαγνώστηκε με καρκίνο πριν από 10 χρόνια και αυτό το άσχημο παιχνίδι της μοίρας τον έκανε να βγάλει το κοστούμι του τραπεζικού και να προσπαθήσει να δώσει ζωή στον ίδιο και στο χωριό Κολιονόβο, όπου και μετακόμισε.

Σήμερα, το Κολιονόβο αποτελεί μία μοναδική κοινότητα σε ολόκληρη τη Ρωσία, ένα μικρό «γαλατικό χωριό» που πάει κόντρα στο σύστημα και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και την ανησυχία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αυτό γιατί ο Σλιαπνίκοβ δημιούργησε το δικό του κρυπτονόμισμα, το οποίο συνδέθηκε με τις εργασίες που γίνονται στο χωριό και πλέον σχεδόν κανείς δεν χρησιμοποιεί ρούβλια.

Περίπου 100 άτομα χρησιμοποιούν το «Kolion» για να αγοράσουν και να πουλήσουν λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ ο θείος Μίσα θέλει να επεκτείνει τη χρήση του και στα διπλανά χωριά έτσι ώστε να μπορούν οι κοινότητες να συναλλάσσονται μεταξύ τους για διάφορες εργασίες.

Ο Σλιαπνίκοβ αυτοαποκαλείται «αναρχο-αγρότης» και δηλώνει με περηφάνια ότι οι κάτοικοι του Κολιονόβο είναι αυτάρκεις και αυτόνομοι, έχουν τη δική τους χώρα, το δικό τους νόμισμα και μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, θέλοντας να τονίσει την αδιαφορία της Μόσχας για τις μικρές και φτωχικές περιοχές της Ρωσίας.

Τα βάζει και με τις τράπεζες οι οποίες ζητούν τόκο της τάξης του 12% για να δανείσουν μικρούς αγρότες. Γι' αυτό δημιούργησε ένα εναλλακτικό σύστημα δανεισμού στην τοπική οικονομία. Δίνει σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία δανεικά τα εφόδια για να ξεκινήσουν. Οι δανειζόμενοι επιστρέφουν σταδιακά τα δανεικά σε είδος, ενώ η μοναδική προϋπόθεση είναι να κάνουν όλες τους τις συναλλαγές με Kolion.

Το 2015 οι ρωσικές Αρχές επενέβησαν όταν ο Σλιαπνίκοβ δημιούργησε τα δικά του χαρτονομίσματα τα οποία συνδέθηκαν με 1 κιλό πατάτες. Για να αποφύγει τη φυλακή ο πρώην τραπεζίτης συμφώνησε να διακόψει την «κυκλοφορία» των χαρτονομισμάτων. Έτσι του ήρθε η ιδέα για το κρυπτονόμισμα Kolion. Η συνολική αξία των Kolion σήμερα αγγίζει τα 2 εκατ. δολάρια και ως αποθεματικό έχουν 500 Bitcoin. Η «αρχική δημόσια προσφορά» του κρυπτονομίσματος έγινε το 2017 μέσω της οποίας αντλήθηκαν 500 χιλ. δολάρια.

Τα Kolion δεν αποτελούν προϊόν «εξόρυξης» – όπως τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα – αλλά… οργώματος. Για να αποκτήσει κάποιος τα Kolion πρέπει να βοηθήσει τους κατοίκους της κοινότητας είτε στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες ή σε άλλα project.

Ο Σλιαπνίκοβ υποστηρίζει ότι αρχίζει και δημιουργείται ένα μοναδικό και ξεχωριστό οικοσύστημα που έχει τη δική του «κυβέρνηση» και «ρυθμιστική Αρχή». Στο εν λόγω σύστημα τα ρούβλια δεν έχουν θέση, όμως ο θείος Μίσα δεν θέλει να σώσει τον κόσμο, αφού δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος και μόνο που μπορεί να κάνει καλύτερη και πιο άνετη τη ζωή της μικρής κοινότητας στην οποία επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal και CNN.COM