Γ. Σταθάκης: Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία

Γ. Σταθάκης: Σε αναπτυξιακή τροχιά η ελληνική οικονομία

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνεται η μεταστροφή της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή τροχιά, ανέλυσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της Ναυτεμπορικής, «Φυγή προς τα εμπρός. Βέλτιστες στρατηγικές στα χρόνια της κρίσης».

Ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση υλοποιεί μια συμφωνία που έχει τρεις βασικές ενότητες. Πρώτον, τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών, δεύτερον, τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, το νέο πλαίσιο και άλλες παραμέτρους. Τρίτον τις διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να υπάρξει από κοινού με τα προηγούμενα δύο μια βιώσιμη βάση σταθερότητας για την ελληνική οικονομία.

«Πέρα από τη συμφωνία αυτή, πέρα από τους τρεις αυτούς πυλώνες που επαναλαμβάνω, σε αυτούς αναφέρεται η συμφωνία, η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας διαμορφώνει ένα μακροοικονομικό περιβάλλον το οποίο στο επίκεντρό της αφορά κάτι άλλο. Την ανάκαμψη δηλαδή της ελληνικής οικονομίας. Και η ανάπτυξη που θα έρθει, θα πρέπει να είναι και δίκαιη και δημοκρατική. Δηλαδή να τηρεί κοινωνικές μέριμνες και να επιμερίζει τα οφέλη της με δίκαιο τρόπο στις κοινωνικές ομάδες. Τον στόχο αυτό υιοθετεί και το αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσής του και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αμέσως τον επόμενο μήνα. Στόχος του σχεδίου είναι να εκθέσει τη βασική στρατηγική εξόδου από την κρίση, το πλαίσιο και τις προτεραιότητες, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, τους δυναμικούς κλάδους πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί και έχουν διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Να προσδιορίσει μέσα από ένα πλαίσιο φυσικά διαλόγου και με τους κοινωνικούς εταίρους, τη στρατηγική εξόδου από την κρίση» ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική περνάει μέσα από διάφορα θέματα και ένα από αυτά είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Όπως τόνισε «η κεντρική ιδέα που διαπνέει τον αναπτυξιακό νόμο είναι αυτή που περιγράψαμε. Θέλουμε μια οικονομία προσανατολισμένη, εξωστρεφή, ικανή να παράγει αγαθά και υπηρεσίες στη βάση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων».

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος χαρακτηρίζεται από τέσσερις μεγάλες καινοτομίες σε σχέση με τους παλαιούς αναπτυξιακούς, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη. Δεν είναι οριζόντιος, είναι στοχευμένος και επιδιώκει να στηρίξει την παραγωγική δραστηριότητα, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί υπερβολικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, εισάγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στους αυτοματισμούς και απλοποιώντας όλες τις πολύ σύνθετες παραμέτρους που είχε ο προηγούμενος νόμος σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια, με τις διαδικασίες, με το πώς γινόταν η γραφειοκρατική δομή του νόμου κλπ. Εισάγει μέσα στον νόμο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πέρα από τα παραδοσιακά που ήταν η χρηματοδότηση και οι φορολογικές απαλλαγές και σε συντονισμό με άλλα προγράμματα που υπάρχουν παράλληλα. Επίσης, για τις μεγάλες επενδύσεις, αυτές που είναι άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ, είτε είναι ξένες, είτε εγχώριες, προσφέρει 12ετές ασφαλές φορολογικό περιβάλλον.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας ότι «μετά την επιτυχή απορρόφηση του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2007 - 2013, είμαστε η χώρα που τρέχει προγράμματα ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου 2014 - 2020 για την επιχειρηματικότητα και βρισκόμαστε σε μια φάση ενεργοποίησης περίπου του 25% του συνόλου των νέων προγραμμάτων και μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει ξεκινήσει περίπου το 50%. Στο πλαίσιο αυτό θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισ. ευρώ αφορούν συγχρηματοδοτούμενα έργα, τα 750 εκατομμύρια το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ και τα υπόλοιπα 1,25 δισ. ευρώ άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και συμπράξεων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η «κυβέρνηση έχει στη μια ενότητα τη συμφωνία που επαναλαμβάνω αφορά το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη δημοσιονομική σταθερότητα και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Από την άλλη πλευρά έχει μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική την οποία βήμα προς βήμα από τις τελευταίες εκλογές μέχρι σήμερα, προσπαθεί και προωθεί. Περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, το αναπτυξιακό νόμο, τη διεύρυνση των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας, τη συνέχιση της πολιτικής απλοποίησης και της απλούστευσης των διαδικασιών δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων. Στόχος είναι προφανής και αυτονόητος. Η κινητοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων της οικονομίας, η αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, η επιστροφή σε μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:
- Κερκόπορτα εξαγοράς έτοιμων επενδύσεων ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος