Forthnet: Η συμφωνία με τις τράπεζες και η επόμενη ημέρα στον κλάδο

Forthnet: Η συμφωνία με τις τράπεζες και η επόμενη ημέρα στον κλάδο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Σε μια συγκυρία «ηλεκτρισμένη» και κρίσιμη για την αγορά, με μεγάλες και ιστορικές αλυσίδες καταστημάτων λιανικής να έχουν τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας και ακριβώς ένα χρόνο μετά την επιβολή capital controls, η συμφωνία της Forthnet με τις πιστώτριες τράπεζες, είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη.

Είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού εισηγμένης με τράπεζες μετά τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η συμφωνία λοιπόν, παρ'' ότι άργησε... δύο χρόνια, όπως και να ''χει είναι μια πολύ καλή εξέλιξη για μια εταιρεία που έχει το δικό της επιχειρηματικό ιστορικό, έχει μια πορεία αρκετών ετών, ξεκινώντας από την Κρήτη, φτιάχνοντας το δικό της δίκτυο, σε έναν κλάδο ιδιαιτέρως δύσκολο.

Κύκλοι της Forthnet εκφράζουν στο Liberal την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, που καθιστά το βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, δίνοντας σημαντική ανάσα σ'' όλη τη λειτουργία του ομίλου, καθώς όλα αυτά που... σέρνονταν τόσο καιρό, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, παύουν να υπάρχουν. «Δεν ζητούσαμε κούρεμα, αλλά αναδιάρθρωση δανεισμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς», επισημαίνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Forthnet.

Επισημαίνουν ότι «η Forthnet αλλάζει σελίδα, πετυχαίνοντας μέσα σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία μια συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, που απομακρύνει το βραχνά του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, βάζει σε τάξη τις υποχρεώσεις, αλλάζοντας εντελώς το οικονομικό προφίλ της εταιρείας».

Η συμφωνία

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Forthnet λοιπόν η συμφωνία που κυοφορούνταν εδώ και πολλούς μήνες, είναι ψήφος εμπιστοσύνης προς την εταιρεία, που με τιτάνιες προσπάθειες όλα τα τελευταία χρόνια και εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού, διατήρησε τα κύρια «χαρτιά» της, ήτοι τη συνδρομητική της βάση.

Όπως έκανε γνωστό ο όμιλος της Forthnet, προχωρά σε έκδοση ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 99,087 εκατ. ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς στους επενδυτές και σε δύο ακόμη κοινών ομολογιακών δανείων ύψους 78,461 και 176,538 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, που θα καλυφθούν από τις τράπεζες, αναδιαρθρώνοντας τον δανεισμό του και διασφαλίζοντας νέα κεφάλαια. Σκοπός του ΜΟΔ είναι η χρηματοδότηση των συνολικά 70 εκατ. ευρώ που η Forthnet θα καταβάλει στο πλαίσιο της αναχρηματοδότησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας και του ομίλου της σε κεφάλαιο κίνησης. Μένει να δούμε πως θα καλυφθεί το ομολογιακό και τι διεργασίες και ανακατατάξεις θα φέρει αυτό, δεδομένου ότι οι... μνηστήρες, θα κληθούν να «απαντήσουν».

Σε ανασκούμπωμα όλος ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Πλέον, μετά το deal της Forthnet με τις τράπεζες, ανασκουμπώνεται όλος ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, ενώ ίσως υπάρχουν εξελίξεις και στο χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης, δεδομένου ότι η Forthnet έχει μια μεγάλη «μαγιά» συνδρομητών, μέσω της Nova που είναι η πρώτη συνδρομητική πλατφόρμα που «χτίστηκε» στην Ελλάδα.

Πρόκειται για deal που ίσως σηματοδοτήσει εξελίξεις και σε ότι αφορά το ξεκάθαρα εκφρασμένο ενδιαφέρον εξαγοράς από την πλευρά των Wind και Vodafone που έχουν ήδη το 33% και το 6,51% αντίστοιχα στην εισηγμένη, «φλερτάροντας» τα τελευταία χρόνια με την εξαγορά της. Θυμίζουμε ότι το 44% της Forthnet ανήκει στην Emirates International Telecommunications (EIT), ενώ ένα ποσοστό περί το 4% διατηρεί ακόμη το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) που είναι και η... αφετηρία της εισηγμένης, πριν πολλά χρόνια. 

Vodafone και Wind θέλουν να «χτίσουν» πάνω στη διείσδυση της Forthnet τόσο στη συνδρομητική όσο και στην σταθερή τηλεφωνία, ενώ η Wind δεν έχει καθόλου συνδρομητική πλατφόρμα, οπότε – μέσω της εισηγμένης – βλέπει την είσοδό της και σ'' αυτή την αγορά. Μια αγορά που καλώς ή κακώς δεν χωράει πολλούς «παίκτες», καθ'' ότι πρόκειται για εξαιρετικά μικρή, κάτι που καθιστά μη βιώσιμες δύο πλατφόρμες, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ που παίζει μόνος του, συνεχίζει να χαράζει τη δική του πορεία.

Όμως, σ'' έναν κλάδο που διαρκώς μεταλλάσσεται και «τρέχει» με ιλιγγιώδεις ταχύτητες, η πλατφόρμα της Nova είναι άκρως ελκυστική, καθώς πλέον οι εταιρείες προσφέρουν συνδυαστικές και πλήρεις υπηρεσίες τύπου triple play, οπότε κάθε όμιλος θα ήθελε να «κουμπώσει» τις υπηρεσίες συνδυαστικά στο πακέτο του. Τηλεπικοινωνίες, Internet και TV συγκλίνουν, γκρουπάρονται και αποτελούν ενιαία αγορά πλέον.

Τι  σχολιάζουν ΟΤΕ, Wind και Vodafone

Το Liberal επικοινώνησε και με τις τρεις μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων δε θέλησαν να κάνουν εκτενές σχόλιο για τη συμφωνία της Forthnet με τις τράπεζες, τονίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις και όλες τις ανακοινώσεις και θα δούμε.

Από την πλευρά του ΟΤΕ – που έτσι κι αλλιώς έχει στην ουσία αποσύρει το ενδιαφέρον του για την εξαγορά της Forthnet υποστηρίζοντας και αναπτύσσοντας περαιτέρω τη δική του συνδρομητική πλατφόρμα – δεν υπήρξε κάποια επίσημη τοποθέτηση, παρ'' ότι ως μέρος των διεργασιών του κλάδου, νομοτελειακά οι εξελίξεις ενδιαφέρουν τους απασχολούν όλους. Θυμίζουμε ότι προ τριμήνου ο CEO του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ είχε επισημάνει ότι «ενδιαφερόμασταν για τη Forhtnet παλαιότερα, όμως οι καιροί και τα δεδομένα έχουν αλλάξει πλέον».

Από την πλευρά της Wind, στέλεχος της εταιρείας επισήμανε στο Liberal ότι «θα εξετάσουμε τα δεδομένα και θα αποφασίσουμε, αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε άλλο».

Από την πλευρά της Vodafone, στέλεχος της εταιρείας επισήμανε στο Liberal «θα περιμένουμε τη Γενική Συνέλευση της Forthnet αναμένοντας από τη διοίκηση της εταιρείας τους ακριβείς όρους και τις προϋποθέσεις της συμφωνίας που ανακοινώθηκε». Οι ίδιοι κύκλοι της Vodafone τονίζουν ότι «η Forthnet δεν έχει δώσει στοιχεία για τις οικονομικές της καταστάσεις 1ου τριμήνου 2016, ενώ μόλις έχουμε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με τις εξελίξεις, αναλόγως θα κινηθούμε».

Θυμίζουμε ότι προ δύο εβδομάδων, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Χάρης Μπρουμίδης  στην πρώτη του γνωριμία με τους δημοσιογράφους από τη νέα του θέση, είχε τονίσει ότι «ενδιαφερόμαστε για τη Forthnet αλλά δεν καιγόμαστε. Δεν έχουμε μονόδρομο ως επιλογή το να πάμε με τη Forthnet», συμπληρώνοντας ότι «η ιστορία με τη Forthnet δεν μπορεί να πηγαίνει για πάντα. Δώσαμε παράταση τριών μηνών ώστε να δούμε που θα βγει η ιστορία. Τα πράγματα μεταβάλλονται στην αγορά», είχε συμπληρώσει.

Παράλληλα, ο κ. Μπρουμίδης είχε θέσει θέμα δυσχέρειας αποτίμησης της Forthnet λόγω του μεγάλου δανεισμού. Επίσης, είχε αποκαλύψει ότι «η Vodafone είναι σε επικοινωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για τη Forthnet», όμως είχε αποφύγει να σχολιάσει το εύρος του τυχόν haircut στα δάνεια που χρειάζεται ώστε να είναι... βιώσιμο ένα deal και να έχει λόγο για να γίνει. Εύλογα λοιπόν, μετά τη συμφωνία, αναμένονται εξελίξεις προσεχώς...