«Φλερτάρει» με την ύφεση η ευρωζώνη
Shutterstock
Shutterstock

«Φλερτάρει» με την ύφεση η ευρωζώνη

Οριακή ανάπτυξη εμφάνισε το α' τρίμηνο η Ευρωζώνη καθώς ο υψηλός πληθωρισμός, η υποχώρηση της εμπιστοσύνης και οι μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους προηγούμενους μήνες έχουν πλήξει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία.  

Ειδικότερα, το α' τρίμηνο του 2023, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,3% στην Ε.Ε. σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν για ανάπτυξη 0,2% στην Ευρωζώνη. 

Το δ' τρίμηνο το ΑΕΠ είχε παραμείνει σταθερό στη ζώνη του ευρώ, ενώ είχε υποχωρήσει 0,1% στην Ε.Ε.  

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενο έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. το α' τρίμηνο, μετά από ανάπτυξη 1,8% στη ζώνη του ευρώ και 1,7% στην Ε.Ε. το προηγούμενο τρίμηνο. 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το α' τρίμηνο, η Πορτογαλία (+1,6%) εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησαν Ισπανία, Ιταλία και Λετονία (+0,5%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Ιρλανδία (-2,7%) και Αυστρία (-0,3%).

Οι ετήσιες μεταβολές ήταν θετικές για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Γερμανίας παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ανάπτυξη 0,2%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης να μειωθούν την Παρασκευή, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στα γερμανικά κρατίδια τον Απρίλιο και ήταν χαμηλότερος του αναμενόμενου στην Ισπανία. Ο πληθωρισμός της Γαλλίας αυξήθηκε σε ετήσια βάση.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου της Γαλλίας μειώθηκε τελευταία κατά 11 μονάδες βάσης στο 2,862%, ενώ η απόδοση της Ισπανίας ήταν χαμηλότερη κατά 9 μονάδες βάσης στο 3,023%.

 Η Eurostat δεν έδωσε στοιχεία για την Ελλάδα

Τα στοιχεία θα παρακολουθηθούν με προσοχή ενόψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας της 4ης Μαΐου, η οποία επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν τονίσει πως πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς σταθμίζουν μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ή ακόμη και κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα τρία βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο στο 3%, παρά τις αναταράξεις που επικρατούν στον τραπεζικό τομέα.