Ευρωζώνη: Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Ευρωζώνη: Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο

Με αμετάβλητο και βραδύ ρυθμό αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, σε μια ακόμη ένδειξη πως η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον πληθωρισμό κοντά στο 2% δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,2% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, αμετάβλητος σε σχέση με το ρυθμό αύξησης του Νοεμβρίου. Οικονομολόγοι, σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για αύξηση κατά 0,3%.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 0,8% σε ετήσια βάση το Δεκέμβριο.

Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός βρίσκεται χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ από το Μάρτιο του 2013, και χαμηλότερα του 0,5% από τον Ιούλιο του 2014. Κύριος παράγοντας αυτής της συρρίκνωσης αποτελεί η κάμψη της τιμής πετρελαίου, η οποία μειώθηκε κατά 5,9% για το διάστημα των 12 μηνών έως το Δεκέμβριο.

Ωστόσο, δεν είναι και ο μοναδικός παράγοντας, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης στα μέσα του 2013 επέστρεψε σε τροχιά ανάπτυξης, η οποία όμως από τότε είναι μέτρια με το ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ να διατηρείται στο 11%.