Τη στήριξή τους στο νόμισμα του ευρώ εκφράζουν οι Έλληνες πολίτες στο Ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά την ίδια στιγμή αισθάνονται λιγότερο ευρωπαίοι πολίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.
Ειδικότερα, στην ερώτηση για μια ενωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση με ένα κοινό νόμισμα, οι Έλληνες εμφανίζονται θετικοί με ποσοστό 66% και μόλις 30% εναντίον. Σλοβάκοι, Ιρλανδοί και Εσθονοί απαντούν καταφατικά με πάνω από 80% ενώ οι Τσέχοι συμφωνούν λιγότερο με μόλις 22%.
Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Ελλάδα στο ερώτημα «αν αισθάνεστε ευρωπαίος πολίτης», με 48% με τους Ιταλούς να ακολουθούν στη σχετική λίστα με 52% ενώ οι πολίτες ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης, απαντούν θετικά, όπως η Γερμανία με 81% ενώ το ίδιο υψηλό είναι το ποσοστό των Πορτογάλων παρά την περιπέτεια που είχαν με τα μνημόνια.
Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ποσοστό 60%, κάτι που τους καθιστά τελευταίους στη λίστα ενώ είναι οι μοναδικοί με ποσοστό που ξεπερνά το 50% από τις 29 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Το 48% των Βρετανών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το μέλλον της Ε.Ε. μετά την απόφαση για το Brexit.
Στο ερώτημα για το πώς θα κρίνατε την τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας σας, το 98% των Ελλήνων απαντούν «πολύ αρνητικά» και συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, με τους Ολλανδούς να βρίσκονται στον αντίποδα με 91% να θεωρεί πολύ καλή την οικονομία της χώρας τους.
Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο για τους Έλληνες όπως εκφράζεται από το 49%, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Ισπανοί με 58% ενώ οι Κροάτες ακολουθούν με 52%.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων, αλλά και όλων των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών είναι το ζήτημα της μετανάστευσης προς την Ε.Ε. με την τρομοκρατία να ακολουθεί και την οικονομική κατάσταση να βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση.