Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε μια χώρα που δεν έχει ανεπτυγμένη κουλτούρα πιστοποιήσεων, είναι άξιο λόγου ότι μια ελληνική εταιρεία κάνει διεθνείς πιστοποιήσεις σε 25 χώρες, έχοντας ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών σε κλάδους όπως τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, τουρισμό, ενέργεια, βιομηχανία κ.α.
Ο λόγος για την εταιρεία Eurocert, που είναι ένας ανεξάρτητος φορέας επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων, o οποίος φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια λειτουργίας στην Ελλάδα, προσφέροντας πλέον περισσότερες από 50 υπηρεσίες πιστοποιήσεων και ελέγχων, στους ανωτέρω κλάδους.
Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία κατέκτησε την πρώτη θέση διεθνώς στην αξιολόγηση φορέων πιστοποίησης από το διεθνή οργανισμό πιστοποίησης International Featured Standards (IFS) στο πιο βασικό κριτήριο.
Χθες η εταιρεία έδωσε την πρώτη της συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, με τη διοίκησή της να παρουσιάζει αυτή την 20ετή διαδρομή, καθώς και το επενδυτικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο την περαιτέρω διεθνοποίηση.
«Η Eurocert έχει διενεργήσει – σε Ελλάδα και εξωτερικό – πάνω από 40.000 βιομηχανικούς ελέγχους και έχει απονείμει 55.000 πιστοποιητικά», τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Καραγιάννης.
Το 2017 ο τζίρος της Eurocert έφτασε στα 3,6 εκατ. ευρώ ενώ το 2018 αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατ. ευρώ, με το 50% εξ αυτού να προέρχεται από τις διεθνείς δραστηριότητες. Στόχος, σύμφωνα με τη διοίκηση της είναι μέσα στην επόμενη πενταετία ο τζίρος που θα προέρχεται από το εξωτερικό να ξεπεράσει το 70%.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα με την αγορά ιδιόκτητων γραφείων 1.500 τετραγωνικών, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ στη Μεταμόρφωση, υπερτριπλασίασε το μόνιμο προσωπικό της (από 17 σε 58 όλους πτυχιούχους) και τριπλασίασε τις συνεργασίες της στο εξωτερικό.
Επενδύσεις, πιστοποιήσεις και στόχοι
Μιλώντας για το business plan της επόμενης πενταετίας με ορόσημο το 2023, τα στελέχη της Eurocert στοχεύουν σε διπλασιασμό του κύκλου εργασιών έναντι του 2018.
Από την ίδρυσή της, η Eurocert έχει χτίσει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών και πελατών σε ολόκληρο τον κόσμο, αναπτύσσοντας έντονη δραστηριότητα στην Ευρώπη, την Ασία, τις χώρες του Κόλπου και την Αφρική.
Έχοντας εταιρική παρουσία σε Ινδία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο αλλά και μέσω αντιπροσώπων σε άλλες 21 χώρες στοχεύει στην προσέλκυση ειδικά από την αχανή αγορά της Ασίας εξαγωγέων που θέλουν να πιστοποιηθούν για προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά της Ε.Ε..
Ατού για τη διείσδυση σ'' αυτές τις αγορές όπως Κίνα και Ινδία είναι πως αποτελεί τον πρώτο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα που διαπιστεύτηκε από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – Ελλάδα), το UKAS (United Kingdom Accreditation Services – Βρετανία) και το SAAS (Social Accountability Accreditation Services – ΗΠΑ), ενώ είναι ο πρώτος φορέας πιστοποίησης παγκοσμίως που έλαβε διαπίστευση από τον οργανισμό Global GAP.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις μεγάλες αγορές της Κίνας και της Βραζιλίας όπου διεκδικεί δουλειές. Στην Κίνα, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο κλείσιμο συμφωνίας ανάληψης έργου πιστοποίησης στον σιδηροδρομικό τομέα, στο πλαίσιο της σύνδεσης της Κίνας με την Ευρώπη, ενώ στη Βραζιλία έχει στρατηγικό ενδιαφέρον στην τεράστια αγορά των αγροτικών προϊόντων.
Στην εσωτερική αγορά, η Eurocert στοχεύει στην προώθηση πιστοποιητικών με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως η πιστοποίηση της ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων και υπηρεσιών (σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ), η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας και η η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσα από την αξιολόγηση τουριστικών καταλυμάτων.
Ο κλάδος των πιστοποιήσεων στην Ελλάδα
Όπως τόνισαν χθες οι άνθρωποι της Eurocert, ο κλάδος των πιστοποιήσεων στην Ελλάδα έχει μεγάλα περιθώρια εκσυγχρονισμού, μέσα από μια γενική αλλαγή κουλτούρας, που θα καταστήσει απαραίτητες έως και υποχρεωτικές τις πιστοποιήσεις.
Όπως τόνισε ο Παν. Θεοφανόπουλος Εντεταλμένος Σύμβουλος, μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι το ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 0,8% εάν οι πιστοποιήσεις διευρυνθούν και καταστούν βασικό εργαλείο του επιχειρείν. Παράλληλα τόνισε ότι ο κατακερματισμός του κλάδου δε βοηθά στην ανάπτυξή του αλλά και στην εμπέδωση κανόνων διαφάνειας,.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο κλάδος των πιστοποιήσεων στην Ελλάδα αποτελεί μια αγορά της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι τρεις μεγάλοι (TUV, Austria, TUV Hellas, Eurocert) συγκεντρώνουν περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο είναι κατακερματισμένο σε μικρότερα σχήματα.
Πελάτες
Η Eurocert καταπιάνεται με όλη τη γκάμα των διεθνών προτύπων που αφορούν σειρά δραστηριοτήτων, όπως οι πιστοποιήσεις π.χ. παιδικών χαρών, η ασφάλεια πληροφορικών, οι πετρελεύσεις στα λιμάνια κ.ο.κ.
Διαθέτει μεγάλους διεθνείς πελάτες σε αεροδρόμια στο Ντουμπάι, ενώ αναπτύσσει παρουσία σε Μαρόκο, Κουβέιτ (πιστοποιήσεις δοκιμών πετρελαιοπηγών), Τανζανία, Κίνα, (ανελκυστήρες), Κορέα (εταιρείες υψηλής τεχνολογίας), Γεωργία (τρόφιμα), Τουρκία (συνεργασία με κρατικό φορέα και με σιδηροδρόμους).
Έχει επίσης επιλεγεί από τους ελληνικούς κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους Άκτωρ, J&P Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα για να αναλάβει την πιστοποίηση της μεγαλύτερης μεταλλικής γέφυρας στην Ελλάδα στο Δομοκό. Τέλος, η εταιρεία έχει καλή εξειδίκευση στις πιστοποιήσεις των ξενοδοχείων, όπου ελέγχει περίπου το 30% αυτής της κατηγορίας.