Επιστροφή στο αφήγημα των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα
Shutterstock
Shutterstock

Επιστροφή στο αφήγημα των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα

Ο Κωστής Χατζηδάκης δεν υπέκυψε χθες στην ανάγκη να προβάλλει παροχές και επιδόματα για να βελτιώσει το κλίμα ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών. Άλλο είναι το πολιτικό αφήγημα: με την επίτευξη των στόχων και την τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, η χώρα μπορεί να ενσωματώνει στον κρατικό της προϋπολογισμό μέτρα με υπολογισμό δημοσιονομικό κόστος και -το κυριότερο- μόνιμη απόδοση για εκατομμύρια πολίτες.

Βεβαίως, θα πλανάται το ερώτημα: και γιατί τώρα τέτοιες ανακοινώσεις; Μπορεί να μην καλύπτει ως απάντηση τις πολιτικές αναλύσεις που εύλογα φουντώνουν ενόψει κάλπης όμως είναι γεγονός: σε δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, το πρώτο που θα συνταχθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφώνησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό, θα καλύπτει τα έτη 2024 και 2025 και θα ενσωματώνει (και θα κοστολογεί) όλα τα μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η Ελλάδα για την επόμενη χρονιά. Δεν μιλάμε επομένως για καμία «έκπληξη», κανέναν αιφνιδιασμό των αγορών. Ο κατάλογος Χατζηδάκη δεν είχε τίποτα περισσότερο από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη κοστολογηθεί για το 2025 ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να θιγεί ο πρωταρχικός στόχος παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% για το 2025.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη «πανικού» στις χθεσινές εξαγγελίες, μπορεί να τεκμηριωθεί και με ακόμη ένα επιχείρημα: αν μια κυβέρνηση ήθελε να κερδίσει ψήφους καταφεύγοντας στα μέτρα στήριξης, δεν θα επέλεγε παρεμβάσεις που θα φανούν στις τσέπες των ψηφοφόρων από τον Ιανουάριο του 2025 και μετά. Θα κατέφευγε σε μέτρα τύπου pass, τύπου «δώρο Πάσχα» που θα εξυπηρετούσαν το σύνθημα «κερδίστε και ψηφίστε». Αυτό δεν έγινε.

Το αντίθετο: ο πρωθυπουργός άκουσε το οικονομικό επιτελείο και έκοψε κάθε συζήτηση για δώρο Πάσχα ενώ εκτός συνταρακτικού απροόπτου ναυαγεί και η τελευταία σκέψη για μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου πολύ απλά διότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% φέτος δεν θεωρείται καθόλου διασφαλισμένος σε αυτή τη φάση.

Τι είναι λοιπόν αυτό που μπορεί να περιμένει ο πολίτης για το 2025; Ο συνταξιούχος που δεν έχει ζήτημα προσωπικής διαφοράς (σ.σ. χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός τους ούτως ή άλλως μειώνεται) θα λάβει μια αύξηση της τάξεως του 2-2,5% στη σύνταξή του. Ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο επιτηδευματίας, δεν θα πληρώσει καθόλου τέλος επιτηδεύματος το 2025 καθώς κλείνει ακόμη ένα μνημονιακό κεφάλαιο.

Ο εργαζόμενος θα πάρει μια αύξηση 0,25% στα καθαρά του λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ανάλογα θα μειωθεί και το εργοδοτικό κόστος. Ο αγρότης θα ποντάρει μόνιμα στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης με ένα σύστημα που αναθεωρείται και γίνεται ευνοϊκότερο γι’ αυτούς που πραγματικά καταναλώνουν πετρέλαιο για να βγάλουν την παραγωγή τους ενώ οι γονείς φοιτητών θα έχουν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το κράτος για την καταβολή του ενοικίου της φοιτητικής στέγης.

Αυτό είναι το πακέτο των 850 εκατ. ευρώ, αυτά χωράει με τα σημερινά δεδομένα ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς και για να χωρέσει περισσότερα θα πρέπει να υπάρξει παραγωγή δημοσιονομικού χώρου με παράγοντες που θα κρίνονται μόνιμοι και όχι ευκαιριακοί.