Επαφές Π. Σκουρλέτη - αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου Ιράν

Επαφές Π. Σκουρλέτη - αναπληρωτή υπουργού Πετρελαίου Ιράν

Με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, θα συναντηθεί την προσεχή Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στον πετρελαϊκό τομέα, ενώ γνωστοποιείται ότι θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

Σημειώνεται ότι από το υπουργείο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ώρα της συνάντησης.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, ο κ. Ζαμανίνια θα έρθει την Παρασκευή στην Αθήνα, έπειτα από πρόσκληση του ελληνικού υπουργείου Ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, θα εξετασθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της Τεχεράνης και η επέκταση των αμοιβαίων δεσμών των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και λίγους μήνες έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για οφειλές των ΕΛΠΕ που αφορούν σε αγορές αργού πετρελαίου από το Ιράν, το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Μαρτίου 2012, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμου συμβολαίου µε την κρατική εταιρεία πετρελαίου NIOC. Παρά τις προσπάθειες του ομίλου να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο 2012, µέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω της µη αποδοχής πληρωμών από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προς ιρανικές τράπεζες και κυβερνητικές εταιρείες, μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Σημειώνεται ότι, μετά τις 30 Ιουνίου 2012, ημερομηνία επιβολής των κυρώσεων από την ΕΕ, δεν είχε πραγματοποιηθεί παραλαβή φορτίων αργού πετρελαίου από το Ιράν ή πληρωμή προς την NIOC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ