Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οι όροι

Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ - Οι όροι

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην πλατφόρμα myProperty για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για τη μείωση 10% που προβλέπεται για κατοικίες και κτίρια τα οποία έχουν ασφαλιστεί από φυσικές καταστροφές (για σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες). 

Ειδικότερα, για το έτος 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

  • μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.
  • αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» θα πάρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να κάνουν την αντιστοίχιση με τα συμβόλαια έως τις 11 Μαρτίου.  Θα ακολουθήσει η έκδοση των εκκαθαριστικών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με το φόρο φέτος να εξοφλείται σε έως 11 δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη τον Απρίλιο και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.

Η διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων περιγράφεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ περιγράφει τη διαδικασία χορήγησης των εκπτώσεων.

Επισημαίνεται ότι:

Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. 

Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι’ αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

Στις περιπτώσεις ασφάλισης για λογαριασμό τρίτου ή ιδίου και για λογαριασμό τρίτου, το πρόσωπο που έχει συνάψει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο πρέπει να συμπληρώσει στην εφαρμογή τους ΑΦΜ των προσώπων που έχουν δικαίωμα στο ακίνητο, προκειμένου η ΑΑΔΕ να τα ενημερώσει με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να υποβάλουν κι εκείνα αίτηση έως τις 22/02/2024.

Διορθώσεις λαθών στο Ε9

Περίπου 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, είτε τα έχουν ασφαλισμένα είτε όχι, έχουν περιθώριο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, να προχωρήσουν σε αλλαγές και διορθώσεις στο Ε9, περιορίζοντας τον τελικό λογαριασμό του φόρου, αναφέρει η ΕΡΤ 

Τα λάθη αφορούν κυρίως στον όροφο, την έκταση των κύριων και βοηθητικών χώρων, τα εμπράγματα δικαιώματα, το ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα χαρακτηριστικά του αγροτεμαχίου και των κτισμάτων που βρίσκονται σε αυτά καθώς και στους επαγγελματικούς χώρους.

Μάλιστα οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αναδρομικά από το 2014 και να επιφέρουν μείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.

Τα σημεία στο Ε9 με τα πιο συνηθισμένα λάθη που ανεβάζουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι τα εξής:

Αποθήκες – πάρκινγκ: Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

4.Παλαιότητα: Για κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100% οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στη κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

Επισημαίνεται ότι έως το τέλος Μαρτίου τροποποιήσεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Όμως περίπου 90.000 φορολογούμενοι που μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο δεν χρειάζεται να κάνουν καμία κίνηση καθώς οι μεταβολές έχουν συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myProperty.

Μάλιστα η ΑΑΔΕ άνοιξε ήδη την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για αλλαγές στην ακίνητη περιουσία από την 1η Ιανουαρίου 2024 και εντεύθεν.